Mindfulness: En anderledes tilgang til vægttab

Anja Lytzen deltager i forskningsprojektet Delta på Randers Sundhedscenter, hvor deltagerne lærer at anvende mindfulness med det formål at komme overvægten til livs. Anja har haft problemer med de ekstra kilo siden en depression for mange år siden, og hun har forsøgt sig med flere forskellige slankekure – dog uden varig succes. Nu er hun i gang med en livsstilsændring, der bygger på sundhed og trivsel i både krop og sind.

07. juli 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

”Der er ikke fokus på vægten – det handler om at få det godt med sig selv og ganske langsomt ændre sine vaner til det sundere,” fortæller Anja Lytzen, som for cirka 12 år siden tog 30 kilo på som følge af medicinering mod depression.

Det kan virke paradoksalt, at der ikke er fokus på vægt, når hele formålet med Delta-projektet er, at deltagerne skal tabe de overflødige kilo. Men ifølge projektleder Rikke Mark Lyngsø er det en vigtig del af forløbet ikke at fokusere på tallet på vægten.

”Når man arbejder med at ændre sin livsstil, så tager det lang tid, og vi gør deltagerne opmærksomme på, at de ikke skal forvente de store ændringer på vægten i det første lange stykke tid,” siger Rikke Mark Lyngsø, som er uddannet mindfulnessinstruktør og P.b i human ernæring.

Meditationer mod overvægt

Delta er et forskningsprojekt, som bliver gennemført i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Dansk Center for Mindfulness og Randers Sundhedscenter. Forskerne og fagpersonerne udvikler og afprøver en ny metode til at arbejde med vaner, valg og livsstil, som tager udgangspunkt i MBSR (Mindfulnessbaseret Stressreduktion).

”Metoden har en meget veldokumenteret positiv effekt på mennesker med stress-problematikker, og vi arbejder med at overføre principperne til vaneændringer i forbindelse med overvægt,” fortæller Rikke Mark Lyngsø.

Deltagerne skal gennemføre to meditationer om dagen i forbindelse med forløbet. Formålet er at være til stede i nuet og lære at acceptere følelser af både velbehag og ubehag – uden behov for at distrahere sig selv fra livet, som det er.

”Jeg er overrasket over, hvor meget mere energi, det har givet mig at lave en 20 minutters meditation i forhold til at ligge en time på sofaen og slappe af. Det giver også ro i kroppen og i hovedet,” fortæller Anja Lytzen, som på trods af en travl hverdag med arbejde og familie finder tid til daglige mindfulnessøvelser.

Det handler om livsstil

Formålet med forløbet er at give deltagerne nogle redskaber, som kan hjælpe dem med at fastholde gode vaner og til selv at udvikle dem. I praksis skal deltagerne afprøve en enkelt vaneændring om ugen og sidenhen evaluere, om den passede ind i deres hverdag.

”Jeg har blandt andet forsøgt mig med at komme ud og gå mindst tre gange om ugen og kun spise slik om fredagen – og begge vaner holder ved,” smiler Anja Lytzen.

Anja har i løbet af Delta-forløbet tabt sig cirka lige så meget som hun plejer, når hun går i gang med en almindelig slankekur, og hun har store forhåbninger om, at det vil lykkes at gennemføre en livsstilsændring denne gang.

”Jeg har meget mere mentalt overskud, og mere energi og lyst til at lave sund mad. Behovet for at spise er heller ikke så stort mere, og jeg nyder mine gåture,” fortæller Anja Lytzen.