Mennesker med særlige behov i arbejde

Mennesker med særlige behov skal inkluderes mere i samfundet. Det er der potentiale for, mener GAIA Museum - Outsider Art og et hold fra europæiske kulturinstitutioner. De har sammen oprettet et nyt EU-projekt, der hedder Count Me In Too, og har et forslag til en løsning.

Fællesfoto: fra venstre Anna Noe Bovin, Zsofia Radványi, Matt Smith, Maria Bach Boserup, Isabell Nunes, Jolanta Kajmowicz-Sopicka, Karyn Murray, David Powell og Rafal Zgud.

19. oktober 2015 - Oprettet af Jacob Piil

Opstartsmødet på det nye EU-projekt ”Count Me In Too” blev holdt i Randers i GAIA Museums lokaler. Med dette projekt sætter GAIA Museum og de andre internationale samarbejdspartnere fokus på at få inkluderet mennesker med for eksempel Downs Syndrom, Autisme og forskellige former for indlæringsvanskeligheder på arbejdsmarkedet. Samarbejdsparterne fra Østrig, Ungarn, Polen, Sverige, England og Danmark mødtes i Randers i sidste uge, for at få startet projektet op.

Kræver et redskab

GAIA Museum er en arbejdsplads og et uddannelsessted for mennesker med særlige behov. På den baggrund udvikler de metoder til at støtte de mennesker, der har særlige behov og samtidig klæde dem på til at blive en del af arbejdsmarkedet. GAIA Museum er en kulturinstitution, men også et sted, der giver målgruppen de nødvendige redskaber for at varetage et arbejde eller tage en uddannelse.
”Jeg tror, at vi kan skabe mere værdi for mennesker med særlige behov, virksomheder og samfundet. Det skal bare hjælpes på vej. Vi håber på, at det her projekt skaber et produkt, der kan hjælpe flere mennesker med særlige behov ud på arbejdsmarkedet og til at kunne løse forskellige opgaver mere selvstændigt”, siger Anna Noe Bovin, der er leder af GAIA Museum.

App-generator

Projektgruppen vil udvikle det de kalder en app-generator, den skal fungere som et redskab for arbejdsgivere eller andre, der har med folk med særlige behov at gøre. Udgangspunktet er, at det skal være let for alle brugere. Det skal foregå på en platform, der er intuitiv og hvor man selv kan udvikle de apps, man har behov for. De forskellige apps er tænkt som små guider til opgaver, der normalt kan være vanskelige for mennesker med særlige behov at udføre. Opgaverne kan være mange forskellige. Alt fra rengøring til græsslåning eller betjening af et kasseapparat. Tanken er, at den enkelte opgave skal deles op i små overskuelige bidder, som så forklares step-by-step med billede, video eller lyd.

Mere end blot en app

Projektgruppen er klar over, at det er et stort projekt, de har kastet sig ud i. En ting er at få skabt en velfungerende app-generator, som alle kan anvende, men de vil også bruge projektet til at sætte fokus på inklusion af mennesker med særlige behov. Det har større betydning for samfundet også på europæisk plan. 
”Denne app er jo bare begyndelsen. Vi tror på, at det er redskabet, der kan bane vejen for, at vi kan nå målet,” siger Jolanta Kajmowicz-Sopicka, hun kommer fra Teatr Grodzki i Polen, der er en kulturinstitution ligesom Gaia.
Nu skal parterne arbejde videre på det fælles projekt og mødes flere gange i løbet af processen.


På GAIA Museum er flere mennesker med særlige behov i arbejde. Foto: Esteban Buhrkall

Fakta:

Count Me In er et internationalt projekt, der blev startet i 2012 af en international initiativgruppe bestående af mennesker fra kulturinstitutioner, der bliver drevet af mennesker med særlige behov i samarbejde med professionelt personale. Nu har de ”gamle” partnere fra Danmark, Sverige og England taget hul på anden del af projektet, som omfatter samarbejde med Østrig, Ungarn og Polen. Projektet er støttet af Erasmus+ programmet under EU.

Deltagere: GAIA Museum i Danmark, Teatr Grodzki i Polen, Elderberry i Sverige, BEST i Østrig, Symbiosis i Ungarn og eLearning Studios i England.