Susanne sejler med de ældre

Social og sundhedsassistent Susanne Jensen har taget et duelighedsbevis i sejlads, og i samarbejde med Randers Naturcenter kan hun nu invitere de ældre fra Områdecenter Nord i Randers på sejlture i handicapbådene på Danmarks eneste flod, Gudenåen.

Susanne Jensen oplever ofte, at turen ud på vandet vækker gode minder og desuden nye ressourcer i gæsterne.

06. juli 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

Solen skinner ned på Randers Naturcenters lille havn, hvor handicapbåden Isfuglen ligger fortøjet – klar til at blive styret ned af Gudenåen med en flok af byens ældre borgere.

”Jeg har glædet mig rigtig meget – det er skønt, at vi også kan komme ud og føjte,” siger Jytte Nielsen på 83 år, mens hun får sin redningsvest på.

”Jeg er dybt taknemmelig over, at jeg kan gøre en forskel for de ældre – det giver dem virkelig noget at komme ud og få en oplevelse i naturen,” siger Susanne Jensen, som har fået sit duelighedsbevis til sejlads betalt af ledelsen i område Nord, men derudover har brugt sin fritid på at tage kurset og de tilhørende eksamener.

Vækker minder og ressourcer

”Vi kom her jo som familie i mine yngre dage, og vi havde så mange gode oplevelser. Jeg vil meget gerne have min ’knejt’ med herned igen,” fortæller 83-årige Jytte Nielsen, mens den lille gruppe gør sig klar til at stige ombord i Isfuglen.

Susanne Jensen oplever ofte, at turen ud på vandet vækker gode minder og desuden nye ressourcer i gæsterne.

”Mange randersborgere har jo brugt området hernede i hele deres liv, og det fremkalder minder – ligesom de begynder at fortælle om deres barndoms dyrehold, når vi bagefter drikker en kop kaffe på naturcenteret,” fortæller Susanne Jensen.

”Vi oplever også, at de ældre bliver mere udadvendte og ressourcestærke, når de kommer ud og får en god oplevelse. De kan pludselig gå længere, end de plejer, og de fortæller glædesstrålende om deres oplevelser til pårørende og plejepersonale,” uddyber hun.


Jytte Nielsen får redningsvest på af Susanne Jensen  

Ledelsen: Fantastisk initiativ

Ledelsen i Område Nord i Randers Kommune kan slet ikke få armene ned igen over Susannes indsats for områdets ældre.  

”Det var jo en fantastisk mulighed, der bød sig, da Susanne kom og fortalte om sin idé. Vi vil jo gerne forny os og skabe spændende aktiviteter for vores brugere, og det har vi gjort ved at støtte om Susannes initiativ” siger aktivitetsleder Line Møller Kristiansen.

Aktivitetslederen fortæller videre, at det giver et mærkbart løft i humøret hos de ældre, som har været med ude at sejle.

”Vi kan både se og mærke, hvor meget det betyder for vores borgere, når de har været af sted på vandet med Susanne. Der er lutter smil og glade samtaler, og så spørger de som regel, hvornår de kan komme af sted igen,” tilføjer Line Møller Kristiansen.

Tværfagligheden blomstrer

På Randers Naturcenter har de altid været glade for at kunne tilbyde sejlads på Gudenåen til kommunens borgere og gæster, og det blev ekstra godt, da de også fik handicapbådene ”Guldsmeden” og ”Isfuglen”, så også gangbesværede borgere kunne komme ud og få vind i håret. Naturcenterleder Helle-Marie Taastrøm er meget begejstret for, at et ældreområde afsætter ressourcer, så endnu flere kan få oplevelsen.

”Jeg er meget imponeret over den indsats, Susanne har gjort for at få muligheden for at give de ældre en uforglemmelig oplevelse i vores skønne natur – vi er rigtig glade for samarbejdet med hende,” fastslår Helle-Marie Taastrøm, og det er en oplevelse delt af Susanne Jensen.

”På naturcenteret har de både været behjælpelige med oplæring og nu med udlån af bådene, og det er helt fantastisk, at vi har sådan et godt naturcenter med så dygtige og søde medarbejdere,” roser Susanne Jensen.

Helle-Marie Taastrøm understreger, at et områdecenter ikke behøver at have en medarbejder uddannet i sejlads for at kunne tilbyde oplevelser på vandet til borgerne. Ældrecentrene kan altid kontakte Randers Naturcenter og booke en tur.