På svampejagt i oktober

Et par store røde fluesvampe er poppet i plænen. Mon så ikke det bugner med svampe ude i skoven. Måske står de spiselige rørhatte i kø derude og venter på at blive plukket? Måske kantareller i massevis?

14. oktober 2015 - Oprettet af Kim Brandt Thomsen

Således opildnet og bevæbnet med svampekurv og kniv går turen til plantagerne på Brunengevej et par gode kilometer øst for Udbyover - nede bag Lyshøj Mølle. Her er erfaringsvis flere gode svampesteder og store, solide graner, som kan give læ for en frisk efterårsvind.


Ametysthat.

I skovbunden dukker små spiselige rørhatte, skørhatte, ametysthatte og orangekantareller op. Også den kugleknoldede og en rødmende fluesvamp byder sig til. Ved siden af står vist nok en snehvid fluesvamp. Jeg holder mig konsekvent fra alle tre, da de hvide og grønne fluesvampe er dødeligt giftige og det kan være svært at se forskel.


Brunstokket rørhat 

Der er masser af gode spisesvampe, som også er lette at kende og ikke kan forveksles med giftige eller bare dårligt smagende svampe. Lær at genkende dem og de meget giftige, som du skal undgå. Så er du godt på vej, lyder eksperternes råd.


Orangekantarel.

Udbyttet af spisesvampe i Brunenegene viser sig hurtigt at være pauvert, men variationen af svampe er stor og efterårsturen byder på meget mere end det. Hist og her partier med blomstrende lyng, flokke af trækkende gæs. En flot dådyrhind på tæt hold. Raslen af espeløv i skovens ellers dybe, stille ro.


Dådyrhind.

Hvad enten du spiser svampe eller ej, så er en tur ud for at se på svampene - og få de naturoplevelser der uvægerligt følger med - en dejlig fritidsbeskæftigelse uanset vejr, vind og årstid.


Rønnebær.

Husk at du i private skove kun må færdes fra kl. 6 morgen til solnedgang. Færdsel til fods må kun ske ad stier og anlagte veje. Du må ikke gå ind mellem træerne og må ikke komme bygninger nærmere end 150 meter.

I en statsskov som for eksempel Fussingø er der mere frie regler. Her kan du forlade stier og veje og gå ind under træerne og samle alle de svampe og bær, du har lyst til.

Når du færdes i naturen, så undlad at ødelægge de svampe, du ikke ønsker at indsamle. Selv de giftige svampe er nyttige i naturen