Find din julepynt i skoven og haven

Den kommende weekend er den helt store juledekorationsweekend. Søndag er jo første søndag i advent. Tid til at købe et bundt gran og finde dekorationspynten frem fra sidste år? Eller tage hele familien i hånden og tage ud at finde pynten selv? I haven og naturen kan du finde masser af smukke og brugbare materialer til såvel adventskransen og juledekorationerne og diverse pynt til ude og inde.

I skoven kan man finde både ro og fred - og ting at tage med hjem…

29. november 2015 - Oprettet af Kim Brandt Thomsen

Skoven bugner lige nu af farverige bær, kogler og blødt mos i alle afskygninger, som man frit kan tage med hjem. I statsskovene kan man frit samle bær og kogler og krogede grene, og hvad man ellers kan bruge til at skabe hygge i hjemmet. Kvit og frit og med bonus i form af frisk luft og motion.


En bred vifte af stedsegrønt og farverige bær fra haven - så er man godt på vej med ingredienserne til en flot juledekoration.

Tag naturen med ind

Julepynten er i forvejen inspireret, efterlignet og håndplukket fra naturens verden. Og det tilbageværende glimmer, glitter og spraglede julekugler bliver i højere grad udskiftet med naturens eget rå og ægte look, rigtige grankogler og lysestager af birketræ. 

Naturen ikke bare inspirerer. Den byder også på. Mos og lav, gran og kogler, små grene med bær, kastanjer, flotte barkstykker og krogede grene med mos. Især de farverige vinterbær og hyben bliver rigtigt flotte, hvis de tørres i ovnen. Og så holder de også hele julemåneden.


Er mosset i plænen ikke fint nok til juledekorationen, så er der masser at hente ude i skoven. På gode steder kan man fylde posen med mange forskellige slags mos og lav på få minutter.

Naturlige perler

Naturens skatkammer er åbent året rundt, men især om vinteren føler vi behov for at trække naturen inden for, tænde lys og skabe hygge - mens naturen derude er gemt væk i mørket.

Kristjørn, agern, mos og den stedsgrønne buksbom erstatter elegant det firkantede stykke oasis eller lerklumpen i juledekorationen, mens tjørnebær, enebær og tørrede valmuer nemt kompenserer for de glimtende perler fra hobbyforretningen. Og julens pynt behøver ikke kun at være for øjet. Også den kolde vinternæses sanser kan i december blive aktiveret.

Når naturen har leveret det grønne og røde juleindhold til dekorationen, så tilsæt et par skiver æbler eller appelsin eller en stang kanel. Så får dine dekorationer også den helt rigtige juleduft.   

Bæreposereglen

Skoven er et skatkammer, hvad angår julepynt. Men skal alle kunne nyde godt af det, er der nogle få regler, der skal overholdes, når man tager sin kurv, pose og saks med i skoven.

Reglerne er stort set de samme i private og offentlige skove. Dog med en lille forskel på, hvor du må indsamle. Som hovedregel må du i offentlige skove indsamle overalt i skoven, mens du i private skove kun må tage det med hjem, du kan nå fra vej og sti.

Regel nummer to er simpel. Du må indsamle naturens goder til eget forbrug. Akkurat så meget som der kan være i en bærepose. En bærepose af hver; kogler, mos og lav.

Man må i begrænset omfang samle grene, kviste og løv, der ligger i skovbunden. Og - hvis du er i offentlig skov - klippe en gren eller kvist af et løvtræ, der er mere end 10 meter højt. Grene fra væltede løv- og nåletræer må også gerne bruges som pynt hjemme i stuen.

Træ, grene og kviste

Saml småkviste, bark eller træ til din julepynt, men vær opmærksom på, at du ikke må tage grangrene. Blomster og vinterstandere må plukkes frit, men bøgetræets frugtkapsler og egetræets agern må kun samles, når de ligger på jorden.

Kogler

Du må samle kogler fra jorden, men ikke plukke fra grenene.

Mos

Du kan frit samle lav og mos til julepynt fra skoven.

Sådan gør du

Tag i skoven og kig efter naturting, som er flotte og vil egne sig til julepynt. Når du kommer hjem i varmen, så læg alt det fundne på en avis. Kig på det og brug din fantasi.

Kan man bruge en kogle til en nisse? Kan man lave trolde ud af svampe? Kan man lave englevinger ud af asketræets frø? Kunne man måske presse bregneblade og bruge de små blade til juletræer.

Nogle af tingene skal måske tørres, før de er gode at bruge. Læg dem på en tallerken på en radiator.

Lærkekogler kan du male med guld - og hænge dem op i en guldsnor, enkeltvis eller flere sammen - i vinduet eller på juletræet.