Kan Randers få mere ud af luften?

Alt for mange danskere går rundt og mister pusten, og slår det hen med dårlig form eller alder. Men åndenød, hoste, pibende vejrtrækning i mere end to måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo mere hjælp kan man få. På Lungedagen onsdag 21. november 2018 kan borgere i Randers Kommune få et lungetjek, når Lungeforeningen afholder International Lungedag.

08. november 2018 - Oprettet af Marie Have Qvist

Flere tusinde danskere kan få mere luft i hverdagen, hvis de får hjælpen til det. I Randers Kommune står fagpersoner fra Randers Sundhedscenter og Regionshospitalet klar i Bilka ved Randers Storcenter og tilbyder lungefunktionsmålinger fra kl. 13.00 til kl. 17.00 onsdag d. 21. november.

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom, men alt for mange ved ikke, at de er syge. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med for eksempel dårlig form eller alder.

”Det starter måske med, at man føler sig lidt forpustet, og med tiden mangler man luft til mere og mere. Eller hosten bliver skudt hen med ”det går nok snart over”. Men symptomer som for eksempel åndenød og hoste i mere end to måneder kan være tegn på en kronisk lungesygdom. Jo hurtigere man opdager en lungesygdom, jo hurtigere kan man bremse sygdommens udvikling med rygestop, medicin og træning. Det handler om at få mest muligt ud af den luft, man har,” siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.  

Lungetjek og hjælp at hente

En lungefunktionsmåling kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen. På Lungedagen kan man få et lungetjek, når Lungeforeningen sammen med apoteker, hospitaler, læger, kommuner og frivillige i Lungeforeningen afholder arrangementer i hele landet.

”Vi står klar til at teste borgernes lungefunktion og fortælle om vores forskellige rygestoptilbud. Hvis testen viser problemer med lungefunktionen, så opfordrer vi til et besøg hos lægen. Og hvis det for eksempel viser sig, at man har lungesygdommen KOL, så tilbyder Randers Sundhedscenter et hold, hvor man ved hjælp af træning og viden om sygdommen kan få et bedre liv med KOL,” fortæller Lone Broendegaard Christensen, fysioterapeut i Randers Sundhedscenter.

På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter på Lungedagen.