Jyske kommuner lærer om skodhoteller og talende skraldespande i Randers

Humoristiske kampagner og intelligente skraldespande har med stor succes fået flere borgere i Randers til at smide papir og dåser i de offentlige skraldespande. De gode resultater i Randers var derfor i fokus, da ansatte fra Kolding og Fredericia kommuner gæstede Randers for at få gode råd til at løse de to kommuners problemer med affald.

Kenneth Andersen fra Veje og Trafik i Randers Kommune viser de besøgende fra Kolding og Fredericia, hvordan de intelligente skraldespande fungerer.

09. november 2018 - Oprettet af Britt Møller

Randers Kommune har i et par år lavet kampagner og nye affaldsinitiativer, der skal få flere borgerne i kommunen til at ramme skraldespandene. Ifølge en ny rapport fra organisationen Hold Danmark Ren er det lykkedes over al forventning. Der ligger mindre henkastet affald på gaderne i Randers midtby, og borgerne er blevet mere tilfredse med renholdet i byen. Kommunen fik derfor besøg af fagfolk fra Kolding og Fredericia Kommuner fredag den 9. november, der ville høste erfaringer fra Randers Kommune:

”Det har været en spændende og inspirerende dag i Randers, ” sagde Lars Barsballe, der er ingeniør i Vej og Park i Kolding Kommune. Kolding Kommune afprøver i fire måneder 17 intelligente affaldsspande i Kolding midtby. Lars Barsballe var derfor interesseret i at høre om erfaringerne med de mange intelligente skraldespande i Randers:

”Det har især været lærerigt at høre de erfaringer, som Randers Kommune har gjort med de intelligente spandes placeringer, som er væsentlig i forhold til at få borgerne til at benytte spandene. Derudover har det også været interessant at høre om det tværfaglige samarbejde mellem forskellige afdelinger i Randers Kommune, der har formået skabe stor opmærksomhed blandt borgerne med masser af kommunikation og kampagner.”  

De besøgende fra Fredericia og Kolding kommuner blev guidet rundt i Randers midtby af af Kenneth Andersen fra Veje og Trafik i Randers Kommune:

”Affald, der ligger og flyder i gadebilledet, er et stort problem i mange kommuner i Danmark. Den problematik har Randers Kommune arbejdet intensivt med i nogle år med gode resultater til følge. Jeg er derfor meget glad og stolt over, at andre kommuner kommer på besøg for at lære af vores erfaringer her i kommunen,” siger Kenneth Andersen

De besøgende fra Kolding og Fredericia var også begejstrede for de farvestrålende skodhoteller.

Fakta

I foråret 2017 fjernede Randers Kommune mere end et hundrede skraldespande i Randers midtby og erstattede dem med 30 intelligente skraldespande.