Randers i front som ren by

Talende skraldespande og humoristiske kampagner giver mindre affald i gadebilledet. Resultatet er et renere Randers og mere tilfredse borgere. Det viser en spritny rapport fra organisationen Hold Danmark Ren.

Talende skraldespande og humoristiske kampagner har fået flere borgere til at ramme skraldespandene i Randers .

03. oktober 2018 - Oprettet af Britt Møller

Randers kommune har fundet opskriften på at få borgerne til at ramme skraldespanden og samtidig øge borgernes tilfredshed. Ifølge den nye rapport fra Hold Danmark Ren er 95 procent af borgerne tilfredse med, hvor rent der er i gadebilledet. Det glæder ikke mindst Frank Nørgaard, formand for miljø og teknikudvalget i Randers Kommune.

”Randers Kommune har i tre år haft fokus på at gøre Randers til en renere og mere attraktiv kommune, hvor det er rart at bo og opholde sig. Det er derfor positivt, at rapporten viser, at de mange tiltag og kampagner virker, ” siger Frank Nørgaard.

Organisationen Hold Danmark Ren tæller og analyserer hvert år mængden af cigaretskod, papir og dåser på 16 udvalgte steder i Randers. Udover at tælle affald interviewer Hold Danmark Ren også borgerne om deres tilfredshed. Ifølge den nye rapport er 95 procent af borgerne i Randers tilfredse med renholdet. Det tal ligger på linje med borgerens tilfredshed i 2017. Her var tilfredsheden øget markant med mere end 30 procent sammenlignet med året før. Affaldsmængde på gaderne var samtidig faldet fra årene 2016 til 2017:

”Det er fantastisk, at rapporten to år i træk bonner ud med så gode resultater. Det handler nu om fastholde og fortsætte de gode initiativer, så Randers kan fortsætte med at være en ren kommune,”   siger Frank Nørgaard.

Tronholmparken bliver indsatsområde

Formålet med kortlægningen af det henkastede affald er blandt andet at give kommunerne redskaber til at finde nye og bedre affaldsløsninger på udvalgte områder. I 2017 var det Jens Otto Krags Plads i Randers, som blev udpeget til et særligt indsatsområde. I 2018 anbefaler rapporten, at Randers kommune sætter fokus på papir, dåser og andet affald, der ikke har ramt skraldespandene i Tronholmparken:

”Vi har gennem de sidste par år med stor succes fulgt anbefalingerne fra Hold Danmark Ren. Vi ser derfor frem til at lave nye tiltag i Tronholmparken, så den kan være ren og indbydende til de mange unge og ældre borgere, der færdes i området,”  siger Frank Nørgaard .

Affaldsevent fredag den 12. oktober

Randers Kommune takker borgerne for deres indsats med at ramme skraldespande ved eventen,  ”TAK FOR SKRALDET”  fredag den 12. oktober på Rådhustorvet i Randers. Her byder kommunen på gratis kage og kaffe. Eventen finder sted fra klokken 14.30 til 16.30. På pladsen vil der desuden være et lydstudie, hvor borgere i alle aldre kan indtale de budskaber, som de intelligente affaldsspande i Randers skal sige i fremtiden.

Driftsfolkene i Randers Kommune står klar med kaffe og kage fredag den 12. oktober på Rådhustorvet i Randers. 

 Nyhed om de talende skraldespande 

 Læs om skodkampagne