Velfærdslisten rystet over nedskæringer: Hansen bryder valgløfter

Velfærdslisten er rasende over, at borgmester Torben Hansen (Socialdemokratiet) har valgt nedskæringer med højrefløjen frem for at leve op til valgløftet om bedre velfærd gennem højere skatter.

22. september 2018 - Oprettet af Marie Have Qvist

- Vi må konstatere, at Torben Hansen har valgt nedskæringer med højrefløjen frem for at leve op til valgløftet om bedre velfærd gennem højere skatter. Det er synd for Randers, siger Kasper Fuhr Christensen, medlem af Randers Byråd for Velfærdslisten, og fortsætter: 

 

- Hvis Socialdemokratiet ville velfærden, havde der været et flertal på mindst 18 mandater for bedre velfærd gennem højere skatter. Der er med andre ord et solidt velfærdsflertal. Men det bliver ikke brugt til noget, fordi Socialdemokratiet ikke vil velfærden, når det kommer til stykket. Desværre! 

 

Den smalle budgetaftale, der foruden Socialdemokratiet alene omfatter højrefløjen, indeholder massive nedskæringer på kernevelfærden. Mere end 400 millioner kroner løber nedskæringerne op i over de næste fire år. Især syge, nedslidte, udsatte og ældre rammes af store forringelser. 

 

Se hvordan nedskæringerne fordeler sig her

 

Til gengæld har Socialdemokratiet og højrefløjen fundet penge til en masse andet.

- Samtidig med at kernevelfærden udsættes for nedskæringer i et omfang, der på blandt andet ældreområdet minder om et blodbad, spilder de masser af millioner kroner på overflødige prestigeprojekter. De sætter fx 40 millioner kroner af til en ny bro og »Byen til vandet«, så der nu samlet ligger 90 millioner kroner og samler støv under den overskrift frem for at gøre gavn for kommunens borgere, siger Kasper Fuhr Christensen.

Gigantisk løftebrud

Velfærdslisten mener, at aftalen er udtryk for et gigantisk løftebrud.

- Det lader til, at Torben Hansen har lært en masse af Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidts løftebrud og nedskæringer, da han sad i Folketinget. Han sagde intet om, at børn, skoler, ældre og mennesker med handicap skulle betale regningen for overflødige prestigeprojekter, da der var valgkamp. I valgkampen lovede Torben Hansen derimod at skabe bedre velfærd gennem højere skatter. Han har gjort det stikmodsatte og valgt prestigeprojekter og skattestop frem for at bruge det flertal, der var for at sikre kernevelfærden gennem højere skatter, siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

- Torben Hansen og Socialdemokratiet svigter de mange mennesker, der har stemt på dem i den tro, at de ville få en anden politik, end den Claus Omann og Venstre stod for. Det står nu klart, at Socialdemokratiet og Torben Hansen har ført vælgerne bag lyset, og at der ikke er nogen forskel på, om det er en Torben Hansen eller en venstremand, der bærer borgmesterkæden.

Der er dog en ting, tilføjer Kasper Fuhr Christensen, der adskiller Thorning og Corydons løftebrud fra Torben Hansens løftebrud:

- Da Thorning og Corydon kom til magten, var der på baggrund af et folketingsvalg, der ikke sikrede et flertal for den politik, de gik til valg på. Byrådsvalget sikrede et klart flertal for den politik, Torben Hansen og Socialdemokratiet gik til valg på. På den måde er Torben Hansens løftebrud langt værre.

Aftalt spil

I forhandlingerne indgik Velfærdslisten i et forhandlingsfællesskab med Beboerlisten og Enhedslisten. Men de tre lister blev allerede tidligt torsdag eftermiddag smidt ud, selv om de accepterede Socialdemokratiets krav for at deltage i forhandlingerne, at og skatten maksimalt kunne sættes op med 0,5 %.

- Det var nok noget af det mest vanvittige, jeg nogensinde har oplevet. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Torben Hansen og den socialdemokratiske partitop havde besluttet sig for, at Beboerlisten, Enhedslisten og Velfærdslisten skulle smides ud af forhandlingerne hurtigst muligt. Derfor fik vi nærmest ikke drukket en tår kaffe, før Torben Hansen smed os ud. Han orkede ikke engang at finde på nogen grund, siger Kasper Fuhr Christensen og fortsætter:

- Set i tilbageblik er det tydeligt at se, at det var aftalt spil. Socialdemokratiet havde på forhånd besluttet sig for at gå i seng med højrefløjen. Det står dem frit for. Men at der først skulle opføres sådan et spil for galleriet var helt meningsløst. Jeg har langt mere respekt for ærlige mennesker end politikere, der opfører skuespil.

Velfærdslisten er ked af, at Randers Kommune nu skal styres af et budget, hvis indhold er dikteret af højrefløjen.

- Jeg tror, champagnepropperne springer hos Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative. De er forhandlingernes helt store vindere. De har fået en socialdemokratisk borgmester, der ellers har et solidt velfærdsflertal i byrådet, til at føre borgerlig nedskæringspolitik. Torben Hansen og Socialdemokratiet står tilbage som den helt store taber. Han havde et flertal, der kunne sikre, at han kunne leve op til valgløftet om bedre velfærd gennem højere skatter. Men det formåede han ikke at udnytte.

Men ifølge Velfærdslisten er der nogle endnu større tabere end Socialdemokratiet, og det er mange mennesker, der kommer til at mærke konsekvenserne af budgetaftalens nedskæringer.

- Aftalens helt store taber er gamle fru Jensen, der har slidt og slæbt hele livet, men som nu må finde sig i, at hjælpen tages fra hende, fordi der skal skæres ned og fyres mennesker på ældreområdet. Det er de børn med særlige behov, som nu skal tvangsfjernes fra de trygge omgivelser på Egehøj. Det er de medarbejdere, der på trods af et allerede alt for opskruet arbejdstempo skal løbe endnu stærkere. Det er børnene på skolerne, der igen udsættes for nedskæringer. Det er integrationsområdet, der skæres helt ned til sokkeholderne, fordi det var vigtigere for Torben Hansen at få Dansk Folkeparti med i kanen end at sikre en ordentlig integration, siger Kasper Fuhr Christensen.