Kampagne og politi vil stoppe uopmærksomme trafikanter

Hver femte bilist sidder ofte eller meget ofte i egne tanker bag rattet. Sammen med Rådet for Sikker Trafik vil Randers kommune nu have bilisternes fokus tilbage på trafikken. Politiet bakker op med kontrol på vejene.

Bilister vil møde de brune kampagneposer rundt omkring på kommunale parkeringspladser i Randers midtby.

18. september 2018 - Oprettet af Britt Møller

Uopmærksomhed og for høj fart er en dødsensfarlig cocktail i trafikken og er hvert år skyld i mange alvorlige trafikulykker, der koster liv.

Hvis man fx overser en anden trafikant, kommer over i modsatte vejbane eller kører for tæt på bilisten foran, så kan det gå galt. Kører du samtidig for hurtigt, bliver konsekvenserne endnu mere alvorlige.

For at få flere til at være opmærksomme i trafikken, vil Randers kommune i samarbejde med 67 andre kommuner, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension nu gennemføre kampagnen ”Kør bil, når du kører bil – kom ud af din boble”

”Der sker forsat alt for mange ulykker, fordi bilisternes opmærksomhed er rettet mod mange andre ting end trafikken. Derfor bakker Randers Kommune op om kampagnen i håbet om, at den på sigt vil ændre bilisternes adfærd, så de faktisk kører bil, når de kører bil,” siger Frank Nørgaard, formand for Teknik- og miljøudvalget i Randers Kommune.

Politi vil stoppe bilister

Budskabet i kampagnen er, at det ikke kun er mobilen, papirer eller GPS'en, der kan tage vores opmærksomhed fra trafikken. Uopmærksomhed kan også skyldes, at man er mental uopmærksomhed, fordi man fx sidder i egne tanker, er træt eller stresset.

I en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, siger næsten hver femte bilist, at de ofte eller meget ofte sidder i egne tanker, når de kører i trafikken. Seks procent af de adspurgte siger desuden, at de ofte eller meget ofte er trætte eller stressede.

Hvis man er mentalt fraværende, kan det betyde, at man reagerer markant langsommere i en kritisk situation.

”Mange har formentlig oplevet, at de har kørt flere kilometer uden at de egentlig kan huske, hvad der er sket. Det er udtryk for, at de har været mentalt fraværende, og det øger risikoen for ulykker, hvis vi ikke har vores fulde opmærksomhed på trafikken omkring os,”   siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Som opbakning til kampagnen sætter politikredsene ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter fra den 17.-23. september. Det kan være trafikanter, der læser sms, på iPad, i papirer, taster på deres GPS eller taler i håndholdt mobil, mens de kører i trafikken.

Ny undersøgelse: Så mange sidder i egne tanker bag rattet:

  • 18 % af bilisterne sidder ofte eller meget ofte i egne tanker, mens de kører i trafikken.
  • 42 % siger, at de engang imellem sidder i egne tanker.
  • 6 % siger, at de ofte eller meget ofte er trætte eller stressede, når de kører i trafikken.

(Kilde: Interviewundersøgelse blandt 1.110 bilister, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 2018).