Skoleelever viser 100 procent sig selv!

Omkring 200 elevportrætter er i dag blevet præsenteret i Kulturhuset til ferniseringen af udstillingen ”100 procent mig!”. Fra i dag og frem til den 9. september kan man opleve de randrusianske skoleelevers sproglige, litterære og fotografiske portrætter på Randers Bibliotek og i Kulturhusets Grågård.

26. august 2018 - Oprettet af Martine Fibiger

”Jeg synes, I er utrolige modige, at I er gået med på det her projekt. Der er jo mange, der har været med til at få det her til at lykkes, og alle siger, at I har gjort en kæmpe indsats. Det er virkelig imponerende at se. Rigtig godt gået. Tak fordi I er med til at vise alt det gode og fede, vi kan her i skolerne i Randers,” sagde Henrik Johansen, skolechef i Randers Kommune, i sin åbningstale til eleverne til ferniseringen i Kulturhuset.

Læringscenter Randers, Randers Kunstmuseum, Randers Bibliotek og Underværket har stået for en række portrætworkshops for de randrusianske folkeskoleelever. I dag er der afholdt fernisering på Kulturhuset, hvor resultatet af de kreative workshops for første gang er blevet vist frem. Projektet sker i forbindelse med den store kunstfotografiske udstilling ”100 procent fremmed?”, som i disse dage udstilles på Østervold.

”Omdrejningspunktet for udstillingen er blevet ærligheden i portrætterne. Vi har gjort meget ud af at fortælle eleverne, at de ikke skal tage en maske på, men at de skal vise sig selv frem helt, som de er. Derfor har vi kaldt udstillingen for ”100 procent mig!”. På den måde er den samtidig en direkte pendant til udstillingen ”100 procent fremmed?”, fortæller Mette Daugbjerg Møller, læringskonsulent ved læringscenter Randers.

Dagens festlige fernisering bød på musisk indslag ved Jakob Venndt og Karoline Gro Budtz Christensen, som optrådte med musik fra forskellige verdensdele. Derudover kunne eleverne udfolde deres kreative evner med perler og farvelægning af flag ved en række små workshop-stationer.   

Eksperimenterende selvfremstilling

”Eleverne har taget utrolig godt imod projektet. De er i den grad gået med på legen og har været rigtig gode til at eksperimentere med portrætterne og udfordre sig selv. Det har været en vigtig pointe i forløbet, at et portræt er meget mere og andet end de typiske selfies, som mange af de unge ser og deler på de sociale medier i dag. Fotografen Tor Birk Trads har udfordret eleverne på deres opfattelse af et portræt og gjort det klart for dem, at et portræt også kan vise andre følelser,” fortæller Mette Daugbjerg Møller.  

Udstillingen i Kulturhuset er delt op i to. I Kulturhusets Grågård udstilles 4.-6. klasses elevernes litterære og fotografiske portrætter, mens indskolingselevernes sprogportrætter udstilles i Temahjørnet på Randers Bibliotek. Ved sprogportrætterne fik eleverne til opgave at udfylde et portræt af dem selv, der illustrerer, hvor mange sprog de hver især taler.

”Elevernes sprogportrætter er blevet et billede på den mangfoldighed, der er i elevgruppen i Randers. Det er tydeligt at mærke på børnene, at de har været spændte på at vise sig selv frem på en anderledes måde i dag. Det har været en utrolig spændende proces, og børnene har virkelig imponeret os,” siger Mette Daugbjerg Møller.

Udstillingen er en del af ”100 procent fremmed-festivalen”, som løber fra den 10.-26. august 2018 i Randers. Festivalen er blevet til med støtte fra Kulturregion Østjysk Vækstbånd, som er et samarbejde mellem de fire østjyske kommuner Horsens, Randers, Silkeborg og Viborg om at fremme kulturområdet gennem kultureksperimenter i byrummet. Fotoudstillingen på Østervold er en af grundstenene i festivalen og er udviklet med støtte fra Statens Kunstfond, Knud Højgaards fond og Nordea-fonden.

Udstillingen i Kulturhusets Grågård er åbent til og med søndag den 9. september (tirsdag til søndag fra kl. 10-16). Udstillingen i Bibliotekets Temahjørne har åbent til og med den 8. september (mandag - torsdag kl. 8-19, fredag kl. 9-18, lørdag kl. 9-15).