Frikadeller og mangfoldighed

På fredag kl. 16 inviterer Randers Ugen og festivalen "100 procent fremmed?" til hygge og smagsoplevelser ved langbordet i Rådhushaven. Fem lokale frikadelle-magere med en særlig passion for Randers tilbereder deres variant af frikadellen. Det bliver en dag med fokus på fællesskab og mangfoldighed. Alle interesserede kan møde op og nyde en smagsoplevelse. Det er gratis at være med.

På fredag er der frikadeller og mangfoldighed på programmet i Randers Ugen. Foto fra Colourbox.

15. august 2018 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Micki Cheng, der blev kendt i offentligheden fra sin medvirken i tv-programmet "Den store bagedyst", kan andet end at trylle med dej og lækre kager. Han laver også nogle fantastiske frikadeller, hvor hemmeligheden her er en mormor-klassiker.

Dagens anden mand, der er svøbt i kokke-forklæde, er vores grandprix vinder Jonas Rasmussen. Kultur er et vigtig nøgleord for Jonas, derfor kan der på hans varme stegepande findes et rigtig godt bud på en kylling-delle drysset med lidt kultur-dialog hen over køkkenbordet.

Ved den tredje stegepande byder Årets Randersborger, Jens Skovgaard fra Cold Hand Winery, på en delle, hvor der er kælet lidt ekstra for råvarerne. Valget er noget utraditionelt faldet på en frikadelle, lavet med and. Vinmagerens deller vil naturligvis blive serveret sammen med et glas æblevin.

En person, der virkeligt brænder for fællesskabet og ikke mindst Randers, er iværksætter Kasper Honoré.  For Kasper handler det mere om, hvem man spiser frikadellerne med, end hvad de er lavet af.  Hovedingrediensen i Kaspers frikadeller er lammekød - et godt bud på en ægte mangfoldigheds delle.

Til sidst er der det kvindelige element i frikadelle-teamet. Anette Holm Pilgaard vandt en plads i kokkepanelet via Randers Ugens Facebook-side. Anette arbejder til dagligt som kantineleder på Søndermarksskolen i Randers. Hun vil komme med et feminint, lækkert og velduftende bud på en grøntsagsfrikadelle.

Festugegæsterne kan nyde disse fem smagsoplevelser ved begivenheden "100% fremmede frikadeller?". Titlen referer til, at frikadeller kan være lige så forskellige og mangfoldige som os mennesker. Frikadellen har eksisteret siden Jesus gik på vandet. Dengang var den blot ''en pølse uden skind''. Og kært barn har fået mange navne; köfte, cevapcici, meatballs, polpetti, klopse, bitok. Frikadellen er ofte blevet kåret som en nationalret i den danske kultur. Når det er sagt, så er frikadellen faktisk en indvandrer. Den lille farsbolle har sine oprindelige rødder i Mellemøsten, herfra har den bevæget sig nordpå. I Tyskland fik den navnet ''frikadelle'', herefter vandrede den videre over den danske grænse, hvor den har slået rødder og indgår nu i dansk madkultur.

Arrangementet er en del af festivalen "100 procent fremmed?".  Festivalen tager sit udgangspunkt i fotokunstudstillingen på Østervold af samme navn, der fokuserer på mangfoldighed, integration og nationalitet. Festivalprogrammet byder blandt andet på aktiviteter hos Randers Bibliotek, Sprogcenter Randers, Museum Østjylland, Randers Kunstmuseum samt flere events i det offentlige rum. Blandt andet bliver der i løbet af uge 33 og 34 arrangeret guidet vandring ved udstillingen på Østervold. Programmet for alle aktiviteter kan ses på www.kultur.randers.dk/100procent