Et frirum for pårørende til kræftramte

I Danmark lever cirka 285.000 mennesker med en kræftdiagnose. Sygdommen påvirker hele familien, og særligt de nærmeste pårørende skal takle helt nye udfordringer i hverdagen. Pårørendecaféen i Randers Sundhedscenter er et tilbud til mennesker, der er nær pårørende til et menneske med kræft. Nu fortæller Frits Jespersen og Inga Lund om deres oplevelser med pårørendecaféen som et sted, hvor der var plads til at tale om de svære ting.

21. august 2018 - Oprettet af Marie Have Qvist

Afmagt, frygt, utilstrækkelighed, sorg og håb. Som nær pårørende til et menneske med kræft, er der mange nye situationer og følelser at forholde sig til. Det er ikke altid let at tale med den syge om, hvordan man selv har det, og måske har man heller ikke lyst til at dele de sværeste ting med sin omgangskreds.

Derfor tilbyder Randers Sundhedscenter pårørende eller nærtstående til mennesker med en kræftdiagnose at komme i pårørendecaféen, hvor man kan dele sine oplevelser med ligestillede.

”Man kommer i en gruppe, hvor alle har de samme oplevelser og problemer – og så kan vi bearbejde det sammen,” fortæller Frits Jespersen, der kom i pårørendecaféen i tre år, før han desværre mistede sin hustru til sygdommen.

Hvordan tror du, jeg skal dø?

Inga Lund begyndte at komme i pårørendecaféen, da hendes mand Jørgen havde været syg i cirka halvandet år. Hun havde oplevelsen af at gå med noget indeni, som hun ikke kunne tale med sin mand om, og som hun ikke altid ønskede at inddrage børnene i.

”Vi talte ikke om sygdom derhjemme, for det ville Jørgen ikke. Men jeg skulle jo ud med det på en eller anden måde,” fortæller Inga Lund.

Hun oplevede desuden, at hun kunne få gode råd til, hvordan hun kunne takle de svære situationer og samtaler, der opstod derhjemme.

”Jørgen spurgte mig engang; hvordan tror du, jeg skal dø? - og jeg anede ikke, hvad jeg skulle svare,” fortæller Inga Lund.

En varm anbefaling

Både Frits Jespersen og Inga Lund er nu i gang med den svære proces at komme videre i livet på trods af det store tab af en højt elsket ægtefælle. De mener begge to, at pårørendecaféen i Randers Sundhedscenter har hjulpet dem i processen.

”Mange mennesker synes, at jeg er kommet langt i livet. Og jeg tror, at det har hjulpet mig meget at komme i pårørendecaféen,” fortæller Inga Lund, og Frits er enig:

”Det er en stor hjælp til alle, der vil, og jeg kan slet ikke forstå, vi har sådan nogle gode forhold her i kommunen. Det kan jeg kun anbefale,” understreger Frits Jespersen.

Første pårørendecafé efter sommerferien er mandag d. 27. august 2018. Deltagelse er gratis, og tilmelding er ikke nødvendig. 

Her kan du se mere om pårørendecaféen

Se video om tilbuddet