Ny udstilling om arkitekten, der elskede Randers

Han er en af Randers’ mest ukendte kendisser. Men arkitekt Jens Peter Jensen Wærum burde være kendt af enhver randrusianer: Han er nemlig manden bag mange af byens ikoniske bygninger, som gennem 100 år er blevet beboet, betragtet og beundret af byens borgere og besøgende.

30. juni 2018 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Men nu bliver spotlyset rettet mod den gamle arkitekt. På Museum Østjylland åbner særudstillingen Smukke, gamle Randers!, der blandt andet viser en række af J. P. Jensen Wærums skønne originaltegninger af stolte bygninger som Bryggeriet Thor, Kulturhusets røde facade mod Østervold og Vandtårnet på Hobrovej.
Ny særudstilling "Smukke, gamle Randers" frem til søndag den 21. oktober 2018 Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers. 

Alle er velkomne til udstillingsåbningen

Museet sætter i udstillingen Smukke, gamle Randers! spot J. P. Jensen Wærums langtidsholdbare arkitektur. Som indfødt randrusianer havde han en særlig kærlighed til Randers og har skabt mange markante bygninger og boliger både i Randers og andre steder i landet.

Udstillingens tilrettelægger, arkivar Inger Lyngdrup Nørgård, fortæller om baggrunden for at lave udstillingen:
”Mennesket og arkitekten J. P. Jensen Wærum har haft en kæmpe betydning for Randers. Med udstillingen håber vi, at randrusianerne får øjnene op for, hvordan Jensen Wærums tanker, visioner og arkitektoniske streg har sat sit tydelige aftryk på deres by.” 

Huse fulde af levede liv

Udstillingen viser de imponerende bygningsværker og rummer også nye og ældre fotos af bygningerne, fra de blev bygget og frem til i dag. Bygninger, der er en uundværlig del af det Randers, vi kender og elsker.

”Det er huse, som har haft en betydning i folks liv. Her er blevet grædt og grinet, født børn, truffet store beslutninger i generationer. Husene rummer borgernes historie, husene er byens historie, ” forklarer Inger Lyngdrup Nørgård.
Kunstværker i æstetiske rammer

Udstillingen er bygget op omkring en række originale bygningstegninger, som Randers Stadsarkiv har bevaret fra J. P. Jensen Wærums tegnestue.
”Vi har fundet de mest fantastiske originaltegninger af Jensen Wærum selv. Tegningerne er unikke og utroligt fascinerende at kigge på. Virkelig smukke, udført med stor akkuratesse og i sig selv små kunstværker, ” fortæller Inger Lyngdrup Nørgård og tilføjer, at selve udstillingen naturligvis er stemningsfuld og æstetisk opbygget, så den komplementerer J. P. Jensen Wærums værker bedst muligt.

”Det bliver en smuk oplevelse at opleve Randers by i ’miniformat” her i udstillingen, ” lover Inger Lyngdrup Nørgård.
Jensen Wærums Allé?

J. P. Jensen Wærums charmerende og markante bygninger fylder godt i bybilledet i Randers, men hans navn er ukendt for de fleste.
”Det er da smadderærgerligt – og urimeligt, når nu hans arkitektur har sat sig så smukt og langtidsholdbart et aftryk på Randers, ” mener Inger Lyngdrup Nørgård.
For at rette lidt op på den manglende anerkendelse af J. P. Jensen Wærums betydning for byen, har museets udstillingsteam taget initiativ til at få opkaldt en vej eller plads efter J. P. Jensen Wærums i Randers by.

Ideen blev taget vel imod på hos kommunens Plan og Byg afdeling, som senere på året vil melde ud, hvor J. P. Jensen Wærums vej, gade, allé eller plads skal ligge.