En by i galaksen er åben

Knap en måned før der er premiere på en ny Star Wars-film, bliver det kendte film-univers lanceret på en ny årlig festival i dagene 13.-16. april under navnet ”Randers – en by i galaksen”. Festivalen tager afsæt i Star Wars-universet og sætter fokus på natur, oplevelser, læring, undervisning, kultur og formidling til hele familien.

13. april 2018 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Randers Bibliotek har i ugerne op til festivalen sat gang i et skoleprojekt, hvor Star Wars bliver brugt som en platform til at fremme læselysten hos eleverne i folkeskolen. Elevernes produktioner kan ses på biblioteket i løbet af festivalen. Elever fra Nørrevangsskolen i Randers har allerede brugt det berømte univers i undervisning, da de i februar 2018 opførte en Star Wars-musical. Den havde eleverne selv produceret helt fra bunden ved at skrive manuskript og bygge kulisser m.v.

En lang række både offentlige og private aktører deltager i festivalen, som med lynets hast har udviklet sig på tværs af fagligheder, kommune og ildsjæle. Målet er, at festivalen skal blive større år for år.

”Star Wars er et unikt kulturprodukt. Det er fortællingen om at gå fra at være barn til voksen, om kampen mellem det gode og det onde. Og her i Randers bliver det også indgangen til bøgernes verden, til læsningen, til viden, til uddannelse. Det må gerne være sjovt at lære,” siger Jacob Krogsøe, der er bibliotekar på Randers Bibliotek.

Find festivalprogrammet på www.enbyigalaksen.dk 

Ideen til ”Randers – en by i galaksen” blev skubbet godt på vej af den årlige messe Sci-Fi-Con, som ildsjælen Benny Ray har arrangeret i Randers siden 2014. Messen er gennem årene blevet Danmarks største og eneste årligt tilbagevendende Sci-fi-messe.

”Det fantastiske ved Star Wars er, at universet appellerer til alle aldre. Bedsteforældrene og forældrene kan huske de første film. Nu er børn og børnebørnene også blevet optaget af det”, fortæller Benny Ray.

Randers Bibliotek åbnede sin nye Star Wars samling i forbindelse med festivalen. Det skete fredag den 13. april i selskab med Jakob Stegelmann fra DR Troldspejlet. Samlingen består af bøger, film og effekter som alle bliver præsenteret i helt nye rammer, en ny og unik biblioteksudstilling. 

Jakob Stegelmann er selv stor fan af Star Wars-universet. Han husker, hvordan filmen ”A New Hope” i 1977 ikke bare var endnu et stykke fiktion. ”Det var meget mere end det. Det var som at være med i noget rituelt, som at være en del af et fællesskab. Og det har jo bare udviklet sig siden da”, fortælle han.  Jakob Stegelmann kan derfor også se store muligheder i forhold til at anvende Star Wars i et læringsperspektiv, som det bliver gjort med projektet ”Randers – en by i galaksen”.

LYD: Interview om "en by i galaksen"

Fotogalleri fra åbningen af "Randers - en by i galaksen"