De tog skraldet

Der var gang i snappere og affaldsposer, da cirka 40 beboere i alle aldre fra Værum indsamlede dåser, cigaretskod, glas, papir og ølkapsler for at gøre deres nærområde ren og klar til foråret.

Laurits og Alfred hyggede sig med at samle affald og snakke med en masse forskellige mennesker til den årlige affaldsindsamlingsdag i Værum.

22. april 2018 - Oprettet af Britt Møller

”Det er lige så sjovt at samle affald som at spille computerspil sammen med vennerne”, sagde Laurits og Alfred, på henholdsvis syv og ni år.

De to drenge deltog søndag den 22. april i Danmarks Naturfredningsforening årlige affaldsindsamling.  Aktiviteten er populær hos børn og unge i Værum, for cirka halvdelen af de fremmødte på indsamlingsdagen var børn og unge under 18 år.

Én af de yngste var Frederik på fire år, der for første gang samlede affald sammen med sine forældre:

”Affaldsindsamlingen er en god anledning til at lære børn, at affald ikke hører hjemme på veje, stier og i naturen,”  sagde Louise Tarp Nielsen, der er mor til Frederik.

Hun havde også sin mand og søn på knap et år med til aktiviteten:

”Vi bakker op om indsamlingen, fordi vi gerne vil bo et sted, hvor der er rent og pænt. Det er dejligt at se hvor mange, der møder op for at gøre en forskel i Værum, så vi kommer helt sikkert også næste år,” sagde Louise Tarp Nielsen.

Familien Nielsen samlede affald tæt ved forsamlingshuset i Værum. Frederik på fire år fangede især mange cigaretskod med sin snapper. 

Meget affald i grøftekanter

Beboerne fra Værum fordelte ruter efter en gang morgenmad i klubhuset. Flere af beboerne samlede ind på den trafikerede Hammelvej:

”Der ligger masser af affald i grøftekanterne på Hammelvej. Det meste affald er tomme øl- og sodavandsdåser og indpakningspapir og pap fra take away mad. Når bilisterne er færdige med at spise og drikke, smider de bare emballagen ud af vinduet,”  fortæller Vibeke Nielsen, der har deltaget i Danmarks  Naturfredningsforenings indsamlingsdag i Værum flere gange.

Hun forstår ikke, at bilisterne ikke tænker over konsekvenserne af deres adfærd:

”Dåser og andet affald bliver knust af landbrugsmaskiner og ryger videre i fødekæden til stor skade for dyr og mennesker. Bilister skal stoppe med at bruge naturen som skraldespand, men jeg ved ikke, hvordan vi får dem til at ændre adfærd.  Jeg tror ikke, at dyrere pant på dåser løser hele problemet,”  siger Vibeke Nielsen.

Randers Kommune bakker op om indsamlingen

Randers Kommune bakker op om indsamlingen ved at hente det affald, som borgerne har indsamlet den 22. april. Borgerne kan tippe kommune om affaldet via appen ”Giv et praj.”