Nyuddannede borgerguides skal hjælpe medborgere

Otte nyuddannede borgerguides står klar til at hjælpe medborgere med autisme, senhjerneskade eller udviklingshæmning med at afklare, hvilke håb og drømme, de har for fremtiden.

13. april 2018

I dag dimitterede det første hold af borgerguides i Randers. Dermed står otte borgerguides klar til at hjælpe medborgere med senhjerneskade, autisme eller udviklingshæmning. Borgmester Torben Hansen overrakte uddannelsesbeviser til dimissionen. De otte borgerguides er også selv borgere med senhjerneskade, autisme eller udviklingshæmning.

En borgerguide hjælper og støtter andre borgere med at afklare, hvad der er vigtigt for den enkelte og hvilke håb og drømme, man har for fremtiden. Som borgerguide motiverer og inspirerer man også borgeren til at nå sine mål og ønsker. Borgerguides kan dele ud af deres egne erfaringer, for eksempel om det at flytte hjemmefra, starte i job, opbygge netværk, strukturere sin dag eller lignende.

Kan dele ud af egne erfaringer

”Det er imponerende, at vores otte borgerguides har taget deres egne erfaringer i livet og formået at lave dem om til kompetencer, de kan dele ud af til andre – til trods for, at de hver især selv har enten en senhjerneskade, autisme eller er udviklingshæmmede. Jeg er ikke i tvivl om, at vores borgerguides vil bidrage til, at flere bliver bevidste om egne håb, mål og drømme, og dermed kan der også lægges en plan for at nå dem,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Borgerguides udspringer af peer-guide uddannelsen, som Psykiatriens Hus i Randers har gode erfaringer med, og det er netop to medarbejdere herfra, som har stået for uddannelsen til borgerguide. De har blandt andet målrettet uddannelsen ved at lave mere visuel formidling, så den passer til målgrupperne.