Sundhed: Forebyggelse betaler sig

I løbet af 2017 har over 180.000 danskere deltaget i undersøgelsen ”Hvordan har du det?”, og i midten af marts 2018 udkom den nye Sundhedsprofil. Rapporten giver en status på danskernes sundhedstilstand og indeholder både godt og dårligt nyt. Randers Kommunes borgmester ser en god anledning til at sætte stærkt ind med forebyggelse.

22. marts 2018 - Oprettet af Marie Have Qvist

Onsdag d. 14. marts 2018 blev indholdet i Region Midtjyllands nye sundhedsprofil offentliggjort på en stor konference i Herning. På flere områder går det generelt i den forkerte retning med danskernes sundhed. Tallene på landsplan viser blandt andet en stigning i overvægt, mental mistrivsel og fysisk inaktivitet.

På den anden side er der i Randers også grund til optimisme, når man ser på områder som rygning og alkoholindtag.

”Sundhedsprofilen viser, at der er sket en forbedring på to af de områder, hvor vi har sat intensivt ind med behandling og forebyggelse; nemlig inden for rygning og alkohol. Men rapporten viser også, at der er rigtig lang vej endnu, og derfor er det en god anledning til at tænke forebyggelse ind i mange flere aspekter af vores arbejde,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Mental sundhed på dagsorden

Stress, angst og depression har længe været omtalt i medierne som et stigende problem i det danske samfund, og den nye sundhedsprofil bekræfter dette. På landsplan er andelen af borgere med dårlig mental trivsel steget fra 10 procent i 2013 til 13,2 procent i 2017.

”Mental sundhed er et af de områder, der skal endnu mere i fokus. Vi skal være meget opmærksomme på at skabe muligheder for forebyggelse og tilbyde hjælp til dem, der allerede er ramt af psykiske udfordringer,” siger Torben Hansen.

Sundhedsprofilen er på dagsorden på næste direktionsmøde i Randers Kommune torsdag d. 22. marts 2018. Herefter vil forskellige muligheder for tiltag blive forelagt Sundhedsudvalget.