Italienske melodier med Randers Kammerorkester

To store italienske operakomponister står bag en del af programmet, når Randers Kammerorkester spiller koncert i Værkets Koncertsal fredag den 16. marts 2018 kl. 19.30. Verdi og Rossini komponerede operaer til de store operahuse, men Randers Kammerorkester præsenterer her de to komponister i mindre kammermusikalsk format i form af en strygekvartet og en duet for cello og kontrabas. Dertil kommer en Nonet af filmkomponisten Nino Rota og Seks bagateller af den ungarske György Ligeti.

13. marts 2018 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Både Verdi, Rossini og Rota havde en særlig italiensk fornemmelse for de gode, iørefaldende og smukke melodier. I sin strygekvartet udfolder Verdi det lidenskabelige og fortættede drama, som han ellers skabte i de store operaer som La Traviata og Othello. Verdi komponerede kvartetten i løbet af nogle få dage i foråret 1837 på et hotel i Napoli, hvor han opholdt sig under arbejdet med en opsætning af operaen Aida.

I manges musikalske hukommelse ligger der én eller flere melodistumper af Nino Rota. Med musik til omkring 170 film som La dolce vita, La Strada og Roma af Fillini og ikke mindst trilogien The Godfather demonstrerede Nino Rota en eminent evne til at omsætte en særlig filmisk stemning eller følelse til musik. Foruden filmmusikken komponerede Rota også en række operaer og andre værker som Nonetten for ni instrumenter. I sin Nonet skaber Nino Rota musik, der er fuld af billeder og historier, og han kombinerer virtuost en livlig rytmisk energi men en særlig sans for den gode melodi.

Læs mere om Randers Kammerorkester 

Rossinis duo for cello og kontrabas er et usædvanligt stykke musik for to af strygergruppens dybeste instrumenter. Rossini er kendt for sine veloplagte komiske operaer, men i duoen forener han kammermusikkens intimitet med en særlig italiensk varme. Som al musik af Rossini lever også dette værk op til komponistens motto om, at nydelsen skal være musikkens fornemste mål og grundlag.

Som kontrast til de italienske melodier står den ungarske György Ligetis Seks bagateller for blæserkvintet, hvor komponisten når vidt omkring i temperament fra det levende og vitale over det sørgmodige og klagende til det flyvske og lunefulde. Ligetis Bagateller indeholder både gode melodier og hektiske rytmer, der har dybe rødder i den ungarske dansemusik.