Ferie Camp for socialt udsatte vender tilbage til Randers

I uge 28 kan socialt udsatte og deres børn komme på gratis ferie med masser af forskellige aktiviteter, sport, musik, udflugter og socialt samvær. Landsforeningen af VæreSteders initiativ ’Ferie Camp’ finder igen i år sted i Randers, hvor området ved idrætshallen Langvang leverer rammerne til en givende ferieoplevelse.

12. marts 2018 - Oprettet af Marie Have Qvist

Det er ikke alle børn forundt at vende tilbage efter sommerferien med mulighed for at fortælle om ferieoplevelser og udflugter med familien. Og for mennesker med alkoholproblemer, misbrug, økonomiske udfordringer og psykiske vanskeligheder er fællesskabet omkring en ferie ofte et glemt begreb.

Derfor giver Landsforeningen af VæreSteder i samarbejde med Arbejdsmarkedets Feriefond nu 1.500 mennesker mulighed for at få en ferieoplevelse og en indgang til et fællesskab med Ferie Camp 2018. Efter en god oplevelse i 2017 har arrangørerne igen valgt at afholde feriecampen i Randers.

”Det betyder utrolig meget for os, at Randers Kommune bakker op om arrangementet og vores arbejde. Vi har jo at gøre med mennesker, der gerne vil tilbage til livet og være en del af samfundet, og det er altafgørende for dem at føle, at man gerne vil dem,” fortæller Cliff Kaltoft, sekretariatschef for Landsforeningen af VæreSteder.

”En god oplevelse kan være et afgørende skridt i den rigtige retning for mennesker, der har en hård tilværelse ønsker at bryde et negativt mønster. Det sociale fællesskab på feriecampen kan give de socialt udsatte en oplevelse af, at livet kan blive bedre, og især børnene kan få et boost af at få ferieoplevelser og skabe gode minder med familien. Det er vi utrolig stolte over at bidrage til i Randers Kommune,” siger borgmester Torben Hansen.

Randers Kommune støtter Ferie Camp 2018 med 500.000 kr.

Musik, traditioner og natur

Traditionen tro får deltagerne i Ferie Camp mulighed for at rocke med til en masse forskellige musiske indslag. Kunstnerne er samtidig rollemodeller for deres publikum, da de alle har oplevet et såkaldt vendepunkt i deres liv og har frigjort sig fra et misbrug.  

En af dem er Jes Holtsø, der i en tidlig alder blev kendt som Børge i Olsen Banden-filmene. Han har haft et omfattende misbrug af forskellige narkotiske stoffer, men har været clean i snart 30 år. En anden populær genganger på scenen er Jacob Haugaard, der valgte livet frem for flasken for mange år siden.

Ud over de faste indslag i feriecampen giver omgivelserne ved Langvang mulighed for nye oplevelser for deltagerne.

”Vi samarbejder med Naturstyrelsen og Bysekretariatet i Randers om at bruge naturområdet i Nordre Fælled til forskellige aktiviteter. Blandt andet vil vi gerne bruge Tarzanbanen til konkurrencer,” fortæller Cliff Kaltoft.

Kvalifikation til konkurrencer i Holland

Udsatte Legene er et fast indslag i Ferie Camp, og i år har deltagerne mulighed for at kvalificere sig til det europæiske Social Inclusion Games i Holland i uge 31.

”Konkurrencerne udgør en stor del af oplevelsen for mange af deltagerne. Vi har faste indslag i Udsatte Legene, men i år forsøger vi os blandt andet også med Australsk Forfølgelsesløb på Tandem, og så tilbyder vi naturligvis også atletik, fordi vi har optimale faciliteter til det på Langvang,” siger Cliff Kaltoft.

Ferie Camp 2018 åbner mandag d. 9. juli, og alle interesserede er velkomne til at kigge forbi Langvang og nyde stemningen og musikken i hele uge 28.

Hvis man ønsker at bidrage til Ferie Camp 2018 med frivilligt arbejde eller andet, så kan man kontakte Cliff Kaltoft og Landsforeningen af VæreSteder på tlf.: 2960 4946 eller via mail marika@dsie.dk.

Om Ferie Camp og Udsatte Legene

  • Ferie Camp er et ferietilbud til socialt udsatte og deres børn.
  • Deltagerne kan være med til en lang række forskellige ferieaktiviteter som fx fælles udflugter, musik, dans, sport, leg, kreative aktiviteter og meget mere.
  • Udsatte Legene er et stort idrætsstævne for socialt udsatte. Det gennemføres af LVS´ idrætsorganisationen Sport for Livet.
  • Under Udsatte Legene kan man deltage i forskellige idrætsdiscipliner. Blandt disciplinerne er blandt andet fodbold, badminton, petanque og høvdingebold.
  • Deltagerne på Ferie Camp og Udsatte Legene er værestedsbrugere. De har sociale problemer som fx misbrug, hjemløshed, kriminalitet, helbredsproblemer, psykiske problemer, økonomiske problemer, ensomhed, ledighed og lignende. Ofte en kombination af disse.
  • Ved Ferie Camp og Udsatte Legene er der plads til alle. Det foregår på deltagernes præmisser og med ganske få regler. Dog er der kontrol med indtagelse af rusmidler.

Cliff Kaltoft (th), sekretariatschef for Landsforeningen af VæreSteder, gav borgmester Torben Hansen (tv) en udgave af et bordcurlingspil, der er meget populært på feriecampen for socialt udsatte.