Trivselshold mod stress: Anne lærte at sige fra

Anne Marie Jespersen har altid været god til at passe på alle andre end sig selv. Det måtte hun indse, da en længere sygemelding på grund af slidgigt i skulderen var ved at rykke tæppet væk under hende. Men efter at have deltaget i Tjek på Trivslen på Randers Sundhedscenter har hun fået mod på tilværelsen igen. Og hun er ikke den eneste. Testresultater fra tilbuddet viser en målbar forbedring af deltagernes trivsel.

22. februar 2018 - Oprettet af Marie Have Qvist

Anne Marie Jespersen var midt i et helbredstjek på Randers Sundhedscenter, da det gik op for hende, hvor skidt hun faktisk havde det. Hun havde udfyldt et skema forud for sit andet besøg hos Tjek Dit Helbred og taget nogle tests, og til sidst gennemgik den sundhedsfaglige medarbejder resultaterne med hende.

”Jeg fik at vide, at jeg var kommet i bedre form, og det var jeg selvfølgelig glad for. Men da vi kom til svarene om mit mentale helbred, sagde testeren, at det ikke så ud til, at jeg havde det så godt. Og så strømmede tårerne pludselig ned af mine kinder,” fortæller Anne, der med det samme takkede ja til at begynde på forløbet Tjek på Trivslen.

Anne startede på holdet i sensommeren 2017 og har oplevet en stor forbedring af sin trivsel.

”Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort, hvis jeg ikke havde haft det hold. Jeg har lært at acceptere tingenes tilstand og beskæftige mig med det, jeg kan gøre noget ved. Og så har jeg lært at sige fra, så jeg ikke overbelaster mig selv,” fortæller Anne Marie Jespersen.

Fantastiske resultater

Anne Marie Jespersen er en ud af mere end 100 borgere, der har deltaget i Tjek på Trivslen efter et helbredstjek på Randers Sundhedscenter. På holdene deltager mennesker med forskellige mentale udfordringer som for eksempel stress, angst eller depression.

”Formålet er at give deltagerne mulighed for at arbejde med deres mentale helbred, så de får mere mod på tilværelsen igen. Vi håber selvfølgelig også, at vi kan nå at forhindre eventuelle sygemeldinger. Det er en kæmpe økonomisk gevinst for en arbejdsgiver, og så betyder det uendelig meget for den enkelte, hvis man kan undgå en sygemelding på grund af mentale udfordringer,” siger Iben Holbæk Lundager, projektleder af Tjek Dit Helbred.

Alle deltagere starter med at udfylde et skema om deres mentale trivsel. Ved holdets afslutning og efter 12 måneder udfylder de samme skema igen. Resultaterne viser, at der sker en stor forbedring af deltagernes trivsel efter deltagelsen på holdet.

”Vi måler effekten hos deltagerne med to forskellige skalaer; Percieved Stress Scale og Warwich-Edinburg Mental Wellbeing Scale. Resultaterne taler deres helt tydelige sprog – ikke mindst på lang sigt. Deltagernes stressniveau er faldet med 22 procent fra de starter på holdet til 12 måneder efter, de har afsluttet forløbet, og i samme periode er deres mentale trivsel steget med 39 procent,” fortæller Iben Holbæk Lundager.

Et stort behov for trivselskursus

I forbindelse med projektet Tjek Dit Helbred er der løbende blevet oprettet hold, der adresserer nogle af de helbredsmæssige udfordringer, der har været mest udbredt blandt borgerne. Der er blandt andet tilbud om livsstilshold, rygestopkurser og alkoholsamtaler. Tjek på trivslen blev oprettet 2013.

”Vi startede holdet op, fordi vi blev opmærksomme på et stort behov blandt borgerne for at arbejde med den mentale sundhed. Det har udviklet sig til at være en stor succes, og Annes historie matcher udtalelser fra mange af vores andre deltagere. De fortæller, at det føles som et åndehul, og når vi mødes med dem lang tid senere, bruger de stadig mange af de redskaber, som vi præsenterer på forløbet” siger Iben Holbæk Lundager.

Der har kun været positive tilbagemeldinger fra deltagerne på forløbet, og borgerne fremhæver blandt andet det gode sociale miljø på holdet.

”Der er en utrolig god stemning på holdet. Man opdager, at man ikke er den eneste, der har udfordringer med trivslen, og det giver mod på at åbne op overfor de andre. Her kan man sige alt uden at blive fordømt, fordi de andre deltagere selv kender til det at have det svært,” siger Anne Marie Jespersen. 

Læs mere om opfølgende hold her