Virksomheder og lærlinge på ”date” hos Prodan

Fredag formiddag slog Prodan for andet år i træk dørene op til messen Kloge Hænder, hvor virksomheder og eventuelle, fremtidige lærlinge kan møde hinanden. Antallet af deltagere er øget siden sidste år, og hallen summede af aktivitet, spænding og velforberedte salgstaler

26. januar 2018 - Oprettet af Peder Rasmussen

33 virksomheder og op imod 300 unge mødte om til ”Kloge Hænder” i håbet om at finde det perfekte match. Virksomhederne havde masser af ubesatte lærepladser med og de fleste unge var bevæbnet med et opdateret cv og et arsenal af både interesserede spørgsmål og gennemtænkte svar.

”Når flere aktører står sammen og løfter i flok, er det muligt at skabe noget som er til gavn og glæde for hele lokalområdet. Om det er på grund af sidste års messe, skal jeg lade være usagt, men fakta er, at andelen af unge i Randers, der vælger en erhvervsuddannelse fra ca 18 procent i 2016 til næsten 24 procent i 2017. Det er et pænt stykke over landsgennemsnittet,” lød det i velkomsten fra Per Hastrup, der er adm. direktør for Prodan og samtidig er formand for Dansk Industri Randers-Norddjurs, som er en af organisationerne bag messen. Foruden DI består holdet bag ”Kloge Hænder” af Jobcenter Randers, Dansk Metal, 3F, Randers Amtsavis, Erhverv Randers, Tradium samt Ungdommens Uddannelsesvejledning.

Vi sætter handling bag ordene i Randers

”Når jeg er ude i landet, bliver jeg ofte spurgt, hvordan vi får alle de her organisationer til at arbejde sammen. Så kan jeg sige, at vi er bare en lille smule anderledes her i Randers, og vi sætter altså handling bag ordene,” sagde Prodan-direktøren, inden han gav ordet til borgmester Torben Hansen, der talte direkte til de unge:

”Ligesom I har brug for virksomhederne for at komme videre med jeres drøm i livet, har virksomhederne også brug for jer til at tænke i nye ideer og blive endnu dygtigere til at omfavne den nye teknologi og bruge den. Jer der er her i dag, i har en særlig chance for at finde sammen, og I kan gå hen og blive en del af det Randers der i dén grad forstå at lave stærke produkter og gode løsninger ved hjælp af dygtige håndværkere,” sagde Torben Hansen.

Morten Skivild, der er leder af UU Randers, gav en sidste peptalk, inden de unge blev sluppet løs i den del af Prodans produktion, der i dagens anledning var omdannet til messeområde:

”Det I skal her i dag, det minder lidt om at være på speed-dating. Og når man er på sådan en date, så er der fire ting, man skal huske: 1: Kig folk i øjnene og smil 2: Tal – men husk at lytte. 3: Kom hele vejen rundt i lokalet og se på udvalget. 4: Lad vær med at være kræsen - det er altid bedre at få noget med, end at gå tomhændet hjem.”

”Det er en lidt særlig situation”

En af de unge, som håbede at møde sin kommende arbejdsgiver på messen var 18-årige Per Rosenkilde Poulsen, der bor i Randers er i gang med at uddanne sig til automekaniker på Tradium.

”Der er to virksomheder her i dag, som søger lærlinge indenfor mit område. Dem har jeg talt med, og de har fået min ansøgning og mit cv. Jeg synes, at det er gået fornuftigt, men det er da en lidt særlig situation at skulle sælge sig selv på så forholdsvis kort tid. Jeg synes, at dette er rigtig godt, at der er den her messe og der er mange, der er mødt op,” sagde Per Rosenkilde Poulsen, som blandt andet afleverede sin ansøgning til Bent Tomadsen, der er værkstedschef hos Houlberg & Wittrup i Randers. Det var første gang virksomheden deltog i messen, og de gik langt fra tomhændede hjem, fortalte Bent Tomadsen:

”Det er faktisk kommet lidt bag på mig, hvor mange unge der har vist interesse for at komme i lære. Vi skal både bruge en lærling på vores værksted i Randers og i Auning, og vi har fået en rigtig pæn stak ansøgninger, som vi kan tage hjem og kigge nærmere på. Så det ser lyst ud.”

Søren Dahl, der er indehaver af metalvirksomheden Dahlitech, deltog i messen for anden gang. Han har gennem de seneste år oplevet, at det er blevet rigtig svært at skaffe lærlinge.

”Før i tiden kom der i hvert engang om måneden en fordi med sin ansøgning. Det oplever vi aldrig mere. Jeg tror ikke det er sket én gang de seneste fem år. Derfor er det også rigtig godt, at den her messe er blevet stablet på benene. Vi har lige nu to lærlinge, og skal gerne have én til. Med den stak ansøgninger der ligger på bordet nu, vil jeg sige, at jeg er fortrøstningsfuld. Så det bliver spændende at læse dem,” siger Søren Dahl.

Skrønen om de manglende lærepladser

En anden Søren – med efternavnet Sørensen – er formand for Tradium. Han var også mødt op til messen, og han var rigtig glad for at se de mange fremmødte virksomheder og mulige lærlinge. Søren Sørensen ser optimistisk på mulighederne indenfor håndværksfagene og de tekniske fag, og vil gerne gøre op med skrønen om, at der ikke er nok lærepladser:

”Det passer simpelthen ikke. Hvis du ser ned over listen af uddannelser, som vi udbyder på Tradium, så gælder det næsten for dem alle sammen, at det ikke er lærepladser men lærlinge der er mangel på. Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, at der er nogen, der maler fanden på væggen. Vi risikerer jo, at det afholder nogen fra at tage en erhvervsuddannelse,” siger Tradium-formanden.

Nu hvor messen er overstået, begynder den afgørende fase, hvor den første flirt mellem virksomhederne og de håbefulde unge forhåbentlig i mange tilfælde kan føre til konkrete uddannelsesaftaler og ansættelser.