Oplev Outsider Art i Randers Sundhedscenter

Væggene i Randers Sundhedscenter er ofte prydet med kunstudstillinger fra forskellige lokale kunstnere, og lige nu kan man opleve forskellige værker af eleverne på GAIA Akademi. Akademiet er er en del af GAIA Museum Outsider Art, der udstiller værker fremstillet af mennesker, der befinder sig på kanten af normalitetsbegrebet og har særlige behov.

Maria Sloth Sørensen går på GAIA Akademi og er her i gang med et maleri.

12. januar 2018 - Oprettet af Marie Have Qvist

Hvis man jævnligt besøger Randers Sundhedscenter, har man måske bemærket, at udsmykningen på væggene skifter med jævne mellemrum. Det hænger sammen med et ønske om at give besøgende en ekstra oplevelse, og de store lyse gangarealer fungerer glimrende som galleri.

”Vi synes, det er vigtigt, at man også får stimuleret sine sanser, når man kommer i sundhedscentret; f.eks. med kunst, og da mange borgere kommer flere gange, må der gerne være lidt nyt og overraskende,” siger Susanne Bækgaard, leder af Randers Sundhedscenter, og tilføjer:

”Man er også velkommen til at kigge indenfor med det ene ærinde at se vores udstilling. Der er gratis kaffe i automaterne, og man kan benytte lejligheden til at gå en tur i huset, hvis man ikke har været her før.”

Denne gang er værkerne i kunstudstillingen fremstillet af elever fra GAIA Akademi. Hovedparten af værkerne går igen fra akademiets efterårsudstilling ’Colourful black’, som blev præsenteret i september 2017. GAIA Akademi har cirka 20 elever, hvoraf nogle er tilknyttet STU uddannelse.

Det er sundhedscenterets egen kunstforening, der står for at arrangere udstillinger af værker fra lokale kunstnere. Randers Sundhedscenter er vært for fire udstillinger om året, og værkerne er udstillet i tre måneder af gangen.

Fakta om GAIA Museum og Akademi

  • GAIA Museum er et specialmuseum for den originale kunstart, der hedder Art Brut, Raw Art eller Outsider Art.
  • Outsider Art er skabt af mennesker, med særlige behov.  
  • GAIA Museum har en kunstsamling, der rummer mere end 400 værker af danske og internationalt anerkendte outsiderkunstnere.
  • Museet er desuden en kulturvirksomhed drevet i et samarbejde mellem ordinært ansat personale og mennesker med særlige behov.
  • Kunstskolen GAIA Akademi er tilknyttet GAIA Museum og har omkring 20 kunstelever.
  • Akademiet tilbyder også særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)
  • GAIA er arbejdsplads for cirka 55 voksne med særlige behov fordelt på forskellige værksteder, galleri, butik, café og museum.
  • Der er gratis adgang til GAIA Museum, Lene Bredahls Gade 10, 8900 Randers C, og åbningstiderne er: tirsdag til torsdag kl. 10-16, fredag kl. 10-14 og lørdag 10-15