Ny prognose: Vækst og optimisme i Randers

Væksten har for alvor bidt sig fast, fremtiden tegner lys og der bliver brug for flere medarbejdere - lige fra ufaglærte til højtuddannede. Samtidig har der udviklet sig en mangel på arbejdskraft inden for sektorer som transport, bygge- og anlæg og industrien. Her er især transportbranchen hårdt ramt. Det er nogle af konklusionerne i en ny prognose, der er blevet udarbejdet på baggrund af en rundspørge blandt virksomhedsejere i kommunen.

17. januar 2018 - Oprettet af Christian Sloth Olesen

Undersøgelsen er lavet af Jobcenter Randers Erhverv og er den første der giver et detaljeret indblik i udviklingen i den kommende tid.

Hent prognosen for arbejdskraftbehov 2017-2018

Prognosen viser, at der indenfor de næste tolv måneder vil opstå mere end 630 nye stillinger i Randers Kommune. Stillingerne fordeler sig over alle brancher og uddannelsesniveauer, men den største vækst vil ifølge prognosen ske indenfor metalindustrien og transportområdet. Her efterspørger virksomhederne allerede i dag kvalificeret faglært og ufaglært arbejdskraft. Og er man for eksempel industrioperatør, salgskonsulent, industrispecialarbejder eller chauffør, så ligger man øverst på arbejdsgivernes ønskeliste.

Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune, er glad for, at prognosen viser, at der er en gedigen vækst og har samtidig opmærksomhed på, at mangel på arbejdskraft skal afhjælpes, ligesom der skal kraftigt fokus på kvalificeret arbejdskraft.

"Det er opløftende at konstatere, at Randers i dén grad er på vej fremad, og udviklingen må ikke gå i stå på grund af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det afgørende, at vi alle sammen gør en indsats for, at arbejdsgiverne kan få den rette arbejdskraft. Det gælder ikke mindst på jobcenteret, der skal være skarpe på at yde den bedst tænkelige service til både ledige og virksomheder," siger Torben Hansen, der understreger, at virksomhederne også selv har et stort ansvar for at sikre kvalificeret arbejdskraft.

 

Fokus på uddannelse

"Det er væsentligt, at virksomheder tager lærlinge ind og er med til at sikre opkvalificering eller brancheskift. For mange unge mennesker får ikke en uddannelse. Og det afspejler sig i mangel på arbejdskraft. Indenfor brancher som metal og byggeri er de rigtig gode til at oprette praktikpladser, mens det kniber indenfor transport, det merkantile område og også i den kommunale administration. Vi er nødt til at løfte den her opgave i flok," siger Torben Hansen.

Jobcenter Randers arbejder intensivt på at afhjælpe den mangel på arbejdskraft, der er i visse brancher. Samtidig kan jobcenteret med det nye prognoseværktøj identificere hvilke brancher, der kommer til at stå med lignende udfordringer i den nærmeste fremtid og dermed i tide imødekomme stigende efterspørgsel på arbejdskraft ved hjælp af for eksempel projekter inden for omskoling og brancheskift.

Arbejdsmarkedets parter er løbende blevet involveret i arbejdet med prognosen, og repræsentanter fra det lokale arbejdsmarked - FTF, LO,DI og Dansk Byggeri - har været inddraget i udviklingen af analyseværktøjet.