Kør bil, når du kører bil.

Uopmærksomhed i trafikken er hvert år skyld i ulykker, hvor personer kommer alvorligt til skade eller mister livet. Med en kampagne vil Randers kommune have flere til at holde fokus på trafikken, når de sidder bag rattet.

Mange bilister falder i staver bag rattet og sidder i deres egen boble. Kampagnen, Kør bil, når du kører bil, vil prikke til bilisterne og få dem til at være opmærksomme i trafikken.

20. september 2017 - Oprettet af Britt Møller

Politiet bakker op om kampagnen ved at sætte ind med kontrol i den første uge af oktober, hvor man har særligt fokus på uopmærksomme trafikanter. Hele 63 kommuner er med i kampagnen.

Som noget nyt vil kampagnen i år sætte ekstra fokus på de bilister, der sidder og falder i staver bag rattet, når de kører i trafikken. I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik siger hele 28 % af de bilister, der har kørt galt eller været ved at køre galt, at de sad i egne tanker, da det skete. Og blandt dem siger hele otte ud af ti, at ulykken/den farlige situation kunne have været undgået, hvis de ikke havde siddet i egne tanker.

”Uopmærksomhed er ikke kun at skrive på sin mobil, mens man kører. Hvis man ikke er mentalt til stede bag rattet og har tankerne alle mulige andre steder, så risikerer man at reagere langsommere, hvis der pludselig sker noget uventet. Derfor er det vigtigt, at vi får flere til at være mentalt til stede, når de kører i trafikken,”  siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Fakta

Kampagnen ”Kør bil, når du kører bil” varer fra den 18. september til den 8. oktober. 

I Østjylland har ulykker med uopmærksomhed kostet 31 mennesker livet i perioden 2011 – 2015, viser tal fra Vejdirektoratet.

Hvis man f.eks. kører 80 km/t. og kigger på sin mobil eller er uopmærksom på anden vis i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter i blinde.

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført blandt 4.362 bilister, der har kørt galt eller været ved at køre galt inden for det seneste år, siger hele 28 %, at de sad i egne tanker, var trætte eller stressede, da det skete. Otte ud af ti siger, at den farlige situation kunne have været undgået, hvis de havde været mere mentalt til stede (kilde: Promonitor for Rådet for Sikker Trafik, januar 2015 – juni 2017).