Huskekager på huskedagen

Den internationale Alzheimerdag torsdag d. 21. september bliver markeret med arrangementer overalt i landet. Dagen er også kendt som Huskedagen, og på flere ældrecentre i Randers Kommune kan man denne dag eller i dagene omkring købe ”huskekager” til støtte for Alzheimerforeningen.

Huskekager fra sidste års arrangement i forbindelse med Huskedagen.

14. september 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Hver tredje time dør et menneske af en demenssygdom, og 400.000 mennesker i Danmark lever med demens i familien. Derfor sætter Alzheimerforeningen igen i år fokus på sygdommen med Huskedagen, og Randers Kommune bakker op med salg af huskekager på flere ældrecentre og informationsbod på Hovedbiblioteket.

Blandt andet på Åbakken i Øster Tørslev er der fokus på Huskedagen med inddragelse af frivillige og salg af Huskekager fredag d. 15. september.

”Flere af vores frivillige kommer og bager kager sammen med vores beboere om fredagen mellem kl. 09.30 og 11.30. Fra 12.00 til 16.00 inviterer vi alle på Åbakken, pårørende og folk i nærområdet til at komme og købe og spise huskekager sammen med os,” fortæller Mia Kjob, social- og sundhedsassistent på Åbakken.

Overskuddet fra salget går til Alzheimerforeningens landsindsamling til fordel for demensramte og pårørende.

Viden om demens og boliger

”Vi arbejder hele tiden for at udbrede viden om demens, og på Huskedagen er vi til stede på Hovedbiblioteket i temahjørnet ved indgangen. Her vil jeg sammen med to centerledere fortælle om Randers Kommunes bud på fremtidens demensboliger med demensvenlig indretning inde som ude,” fortæller demenskonsulent Helle Sahl.

Man kan blandt andet få information om de to nye plejecentre, der lige nu er under opførelse i Randers Kommune; hhv. Landsbyen Møllevang og Huset Nyvang.

Helle Sahl og de to centerledere, Susanne Vestendahl Eberhard og Rikke Berg Christensen, er til stede på Hovedbiblioteket torsdag d. 21. september mellem kl. 13.00 og kl. 16.00, hvor man også kan få generel information om Randers Kommunes tilbud på demensområdet.

Fakta om demens

Kilde: Alzheimerforeningen

 • Danmark lever 70-85.000 mennesker med en demenssygdom.
 • I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120-146.000.
 • Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.
 • Hvert år rammes ca. 15.000 mennesker i Danmark af en demenssygdom.
 • 400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien.

10 advarselstegn på demens

Kilde: Alzheimerforeningen

 1. Svækket hukommelse
 2. Besvær med at udføre velkendte opgaver
 3. Problemer med sproget
 4. Manglende orientering i tid og sted
 5. Dårlig eller nedsat dømmekraft
 6. Problemer med at tænke abstrakt
 7. Lægge ting forkerte steder
 8. Forandringer i humør og adfærd
 9. Ændringer i personligheden
 10. Mangel på initiativ