Fokus på lokale fødevarer i Randers

Randers Kommune medvirker i et projekt, der blandt andet skal fremme fødevareerhvervene og bidrage til udviklingen af lokale, egns-specifikke fødevarer. Sammen med fødevareproducenter i Randers Kommune og aftagere som COOP og Meyers Madhus, er planen med projektet at udarbejde et grundlag for typeprodukter med lokale karakteristika i stil med fx Parmaskinke, Læsøsalt og Samsøkartofler.

18. september 2017 - Oprettet af Peder Rasmussen

”Vi vil gerne gøre en ekstra indsats for vores fødevarevirksomheder i Randers, så vi var ikke i tvivl, da Aarhus Universitet spurgte, om vi ville gå med i projektet. Fødevareområdet er stadig en utrolig vigtig del af vores erhvervsstruktur og vi har en klar forventning om at projektet vil hjælpe til med at markedsføre og udvikle Randers-specifikke fødevarer med et stærkt lokalt præg”, siger erhvervschef i Randers Kommune, Dennis Jensen. 

Randers-fødevarer med afsæt i stedbundne kvaliteter

Projektet startede formelt i primo 2017 og løber i tre år. I løbet af de tre år afholdes der tre kommunale værkstedsmøder i Randers, hvor lokale fødevareproducenter præsenteres for AU’s forskningsresultater, konkrete cases med udviklingen af typeprodukter og sættes sammen med potentielle aftagere og leverandører med interesse for konkrete fødevareprodukter.  

”Der er allerede en række dygtige fødevarevirksomheder, der producerer high-end specialprodukter, der kan afsættes til en god pris. Og vi kan forstå på bl.a. COOP og de generelle gastronomiske tendenser, at kunder og forbrugere i høj grad efterspørger fødevarer med en lokal oprindelse og historik. Derfor er jeg også sikker på, at vi allerede nu har nogle interessante typeprodukter, som med den rette historie vil kunne skaleres betydeligt op. På samme måde forventer vi også, at et par af fødevareproducenterne vil begynde at lave helt nye produkter som følge af projektet”, slutter Dennis Jensen. 

Det er projektets overordnede mål at udvikle højkvalitetsprodukter, der kan give en merindkomst for fødevareproducenter i Danmark. Helt konkret handler det om, at producenterne med fordel kan tilpasse produktionen til lokale produktionsvilkår og samtidig til miljøet. På den måde skal miljømæssig og økonomisk bæredygtig kobles tæt sammen i udviklingen af egnsspecifikke fødevarer.

Fakta

  •         I projektet deltager Randers Kommune sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune, Slagelse Kommune, Aarhus Universitet, Randers Regnskov, Midt- og Vestjysk Udviklingsplatform, Meyers Madhus-Løgismose, COOP og Hørkram Foodservice
  •         Det første af tre værkstedsmøder afholdes den 3. november på BioNutria Park. Interesserede fødevarevirksomheder kan kontakte Jonas Junge Andersen, Udviklingskonsulent ved Erhverv og Udvikling Randers Kommune, for mere information og evt. tilmelding. E-mail: joa@randers.dk Mobil: +45 23 83 90 46
  •         Randers Kommune medfinansierer projektet med 200.000 kr.
  •         Projektet løber over tre år (2017-2019)
  •         Projektet har et budget på 20 mio. kr. og er støttet af Innovationsfonden med 13 mio. kr.