Årets Randersborger er en rigtig kunstkender

Randers Ugen blev traditionen tro officielt åbnet ved at kåre Årets Randersborger. Det skete fredag aften i festugens nye vartegn ’Domen’ på Justesens Plæne. Hæderen som Årets Randersborger tilfaldt Claus Ørsted, cykelsmed og ildsjæl i det randrusianske kunstmiljø.

Årets Randersborger 2017 Claus Ørsted. Foto: Bo Amstrup

12. august 2017 - Oprettet af Kenneth Sørensen

I 40 år har skiftende Randers-borgmestre haft fornøjelsen af at hædre en borger, der har gjort en særlig indsats for Randers. 2017 var derfor heller ikke nogen undtagelse. Borgmester Claus Omann Jensen havde netop holdt sin åbningstale i ´Domen' ved den årlige festuge, hvorefter han overrakte prisen som Årets Randersborger til Claus Ørsted. Den randrusianske cykelsmed er en lokal kulturpersonlighed, som har været med til at sætte Randers på landkortet med sin iderigdom.

I år er valget faldet på en person, der både er virkelysten, anderledes, rummelig og helt sin egen.

Han brænder for Randers. Han brænder for kunsten. Faktisk kan man sige, at han er en rigtig kunstkender. Prismodtageren kan også godt være provokerende, men hvad gør det, når det har en positiv effekt. Han er således kendt for at lave kunst-happenings, der skaber omtale – såvel i Randers, som udenfor Randers, ” sagde borgmester Claus Omann Jensen blandt andet i forbindelse med prisoverrækkelsen. 

Claus Ørsted har givet social omsorg til såkaldte skæve kunstnere i sit galleri ´Cykelbørsen’. Årets Randersborger har også været kurator for Randers Kunstmuseum. Han er blandt andet stor fan af billedhugger Sven Dalsgaard. I den forbindelse har Claus Ørsted været initiativtager til at genskabe Dalsgaards værk ”Pigen i Gudenåen". Derudover står den randrusianske cykelsmed bag happeningen med skulpturen ’Kunstkender´, der bevægede sig rundt forskellige steder i kommunen for at beskue kunsten i det offentlige rum. Som en politisk kommentar har han også været en af initiativtagerne til den store kunst-frikadelle, der vandrede rundt i kommunen.

Prisen som Årets Randersborger består af et diplom, en dansk designgave med en Kay Bojesen Abe og en flot buket blomster. Det er randrusianerne, der selv er med til at bestemme, hvem der skal være Årets Randersborger. Hvert år kan de indstille kandidater til prisen.  Randersborger-komitéen vurderer alle forslagene og finder den endelige prismodtager. Komitéen består af fem byrådsmedlemmer, repræsentanter fra VisitRanders, Erhverv Randers, Kulturelt Samvirke og Samvirkende Idrætsklubber i Randers (SIKR).

Siden 1977 har Randers Kommune tildelt titlen til en person, som har gjort en særlig indsats for Randers. ’Årets Randersborger’ er i definitionen; en person, som har bidraget til at skabe positiv omtale og igangsætte udvikling af Randers både udadtil og indadtil. Det kan være inden for erhvervsliv, idræt, kultur, ungdom, ældre, musik, byudvikling eller andet.

Årets kåring fandt sted i ´Domen´ på Justesens Plæne, der bliver rammen om en del begivenheder under Randers Ugen 2017. Det er i alt ni dage med musik, kunst, teater, sport og gastronomi. Den årlige festuge i Randers er Danmarks største brugerdrevet festuge med mere end 500 arrangementer.  Randers Ugen fandt første gang sted i 1977. Årets festuge er en del af Europæisk Kulturhovedstad 2017. Ugens program kan hentes på www.randersugen.dk eller via Randers Ugen-app’en til din telefon.