Preben er rickshawpilot: Det giver mening i livet

For godt et år siden mistede Preben Nielsen sin livspartner gennem 50 år, og pludselig var der ikke meget mening tilbage i livet. Det ændrede sig, da han besøgte nogle tidligere arbejdskolleger på plejecenteret Kildevang i Langå og så en rickshawcykel stå op ad muren. Det stod næsten altid stille dengang. Det gør den ikke mere, for Preben kører 2-3 ture om dagen med beboere på plejecenteret. Det bringer liv og solskin ind i deres hverdag – og i Prebens liv.

10. juli 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Det er en lun sommerdag i juni, og Preben Nielsen er som sædvanlig ude på cykeltur med et par af beboerne på Kildevang i Randers Kommune. Foran plejecenteret sidder Ole Quist Rasmussen, der også gerne booker en tur i cykeltaxaen med Preben.

”Vi kører ud i naturen, får en bajer og fortæller hinanden masse løwn,” griner Ole og dementerer med det samme det sidste i sin udtalelse med øjne, der skinner af humor.

I sin tid var han både fisker og jæger, og han nyder muligheden for at komme ud i det grønne nu, hvor benene ikke så godt kan bære længere.

Preben drejer om hjørnet med de to ældre damer, der har fået dagens dosis af sol og vind i håret. Der er store smil over hele linjen.  

Lyst til livet

”Jeg har kørt med en blind mand, som nød følelsen af vinden i ansigtet og lyden af fuglekvidder. Jeg kører også af og til med en meget forsagt beboer, der er svær at lokke udenfor – men han er ikke holdt op med at tale om den snog, der snoede sig over vejen lige foran os, og vi diskuterer stadig, om den var én eller to meter lang,” fortæller Preben Nielsen.

Han gør en stor forskel for en masse mennesker i sit virke som frivillig rickshawpilot, og han mener selv, at det giver ham lige så meget glæde, som det giver beboerne på plejecenteret.

”Det er fantastisk at se, hvordan det liver beboerne op at komme ud, og jeg nyder selv cykelturene og den glade stemning omkring mig på plejecenteret. Jeg har også fået nogle gode kammerater i de andre rickshawchauffører i kommunen. Jeg har fået lyst til livet igen,” understreger Preben.

En gave for de ældre

Preben Nielsen har kørt næsten 2.000 kilometer med ældre borgere på det år, hvor han har været frivillig rickshawpilot. Det er imponerende og usædvanlig godt gået, mener Randers Kommunes frivilligkoordinatorer.

”En mand som Preben er virkelig en gave for et plejecenter som Kildevang, og vi ved, at beboerne elsker turene i vores rickshawcykler. Det giver dem en anderledes oplevelse, som de taler om med glæde længe efter,” fortæller frivilligkoordinator Birgitte Saksø.

Birgitte understreger dog, at det ikke er nødvendigt at køre så meget, som Preben gør, for at gøre en stor forskel for de ældre på plejecentrene.

”Hvis man bare har en time til overs om ugen eller et par eftermiddage om måneden, så betyder det en verden for de ældre, der ellers har svært ved at komme ud i den nære natur,” siger Birgitte Saksø.

Over hele landet er der efterspørgsel på frivillige rickshawpiloter, og man kan tilmelde sig via hjemmesiden www.cyklingudenalder.dk