Synlige askebægre til studerende

Et innovationsprojekt af de studerendes rygevaner- og adfærd på VIA i Randers har resulteret i færre cigaretskod og nye askebægre foran uddannelsesinstitutionen på Jens Otto Krags Plads.

Tania Krieg til venstre i billedet og Signe Svaneborg Pedersen var begge med i workshoppen i foråret 2017, der undersøgte, hvordan man kunne lokke de studerende til at skodde i askebægre i stedet for at smide deres skod på trappen til VIA.

23. juni 2017 - Oprettet af Britt Møller

 I foråret 2017 deltog et hold sygeplejerskestuderende på VIA i en 14 dages innovationsworkshop.  Projektet gik ud på at få deres rygende medstuderende til at skodde deres cigaretter i askebægre i stedet for at smide deres skod på fliserne. Som led i projektet blev der opstillet nogle iøjnefaldende askebægre på området. De askebægre er nu bliver erstattet af nogle spritnye hvide og gule synlige rør:

”Skodprojektet har været en sjov og lærerig proces. Vi forsøgte med forskellige tiltag at lokke vore medstuderende til at skodde de rigtige steder, men det var helt klart de synlige askebægre, der gav de bedste resultater,”  fortæller Signe Svaneborg Pedersen, der var én af deltagerne i projektet.

Færre cigaretskod

Uddannelsesinstitutionen har tidligere kørt kampagner for at få de studerende til at ramme askebægrene foran VIA på Jens Otto Krags Plads:

”Det har været en lang sej kamp at få de studerende til at ramme askebægrene. Nu ser det heldigvis ud til, at vi er på vej i den rigtige retning, efter vi har fået de nye askebægre. Vi kan se, at det virker, for vi fejer væsentlig færre skod op fra fliserne, ” siger Leif Helth, driftsleder på VIA University College i Randers.

Han har også en plan for at undgå flere cigaretskod i fremtiden:

”Det gælder om at fange de nye studerende, der møder ind efter sommerferien og fortælle dem  hvor de skal ryge, og hvor de kan aflevere deres skod.”

Fakta:

VIA University College har samarbejdet om de nye askebægre med Randers Kommunes affaldsprojekt ”Ren Randers.”