Sejlads og Gudenåens fortællinger

Længe før jernbanernes tid var Gudenåen en af de mest benyttede transportveje i Danmark, og fortidens pramdragere tjente til dagen og vejen ved at fragte tungt læssede pramme op ad strømmen. Det er en af de historier, der gemmer sig i den skønne randrusianske natur, og nu kan borgerne i Randers Kommune blive klogere på både naturen og dens betydning for historien i Randers.

07. juni 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Randers Naturcenter, Stadsarkivet og Museum Østjylland er gået sammen om to arrangementer i løbet af sommeren 2017, der sætter fokus på naturen og historien omkring Gudenåen i Randers.

”Vi fortæller blandt andet om Gudenåbadet, som tidligere var placeret der, hvor naturcenter ligger i dag. Et andet interessant emne er pramdragerne, der har fragtet gods på Gudenåen siden 1400-tallet,” fortæller arkivar Mathilde Storvang, der vil holde to mindre foredrag om emnet i løbet af arrangementerne. 

Første arrangement finder sted torsdag d. 15. juni kl. 17.00 – 20.00 på Randers Naturcenter, og næste arrangement er tirsdag d. 22. august 2017. Der er mulighed for sejlads med både Randers-kaagen ”Hjalmar Ussing” og motorbådene ”Isfuglen” og ”Guldsmeden” mellem fortællingerne. Billetter udleveres efter ”først til mølle princippet” ved arrangementets start.

Mest for voksne

På Randers Naturcenter er der naturformidling for alle aldersgrupper, men ofte er børnene i centrum for aktiviteterne. Der er dog også stor efterspørgsel på arrangementer for andre aldersgrupper.

”Vi har fået flere forespørgsler, om vi ikke ville holde et par aftener med friluftsliv for de voksne i centrum, og det forsøger vi med disse to aftener i juni og august, hvor vi har fokus på naturens spændende historie. Blandt andet pramdragernes historie er spændende og sætter måske et helt nyt perspektiv på den skønne natur, vi har i Randers. Og så er en sejltur på Gudenåen bare en fantastisk oplevelse,” siger Helle-Marie Taastrøm, leder af Randers Naturcenter.

Efter fortællingerne og sejlturene bliver der tændt op i bålene, og gæsterne er velkomne til at medbringe sin aftensmad til grill på risten over bålet. 

Følg Randers Naturcenter på facebook