Med Spektakel Festival satser Randers stort på børnekulturen

Randers vil i fire dage flyde over med alt det bedste kunst og kultur for børn fra ind- og udland. Med et budget på tre millioner kroner og tårnhøje ambitioner om kvalitet på børnenes vegne, er det meningen, at Spektakel Festival 8. til 11. juni skal være børnekulturens svar på Smukfest.

Den spanske teatergruppe 'Girafes´ bevæger sig rundt som kæmpe giraffer på pladsen lørdag den 10. juli

02. juni 2017 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Når Sigurd Barrett åbner den officielle del af Spektakel Festival med koncert og fortællinger fra hans Danmarkshistorie, går han på scenen sammen med 125 børn fra Randers, der hele foråret har øvet sig på korstemmerne.

Og netop samspillet mellem de bedste professionelle kunstnere og børnene selv er omdrejningspunktet for Spektakel Festival. Ud over et program spækket med teater, musik, dans, litteratur og billedkunst på meget højt niveau, er festivalen også et præsentationsvindue for Kultur På Tur. Det er et projekt, hvor alle byens kulturinstitutioner er gået sammen om at få professionelle kunstnere ud på skoler og institutioner for at skabe kunst sammen med børnene, så de oplever de kunstneriske processer og metoder.

Randers på forkant med udviklingen

Spektakel Festival er et nøgleprojekt i Aarhus 2017 samarbejdet i Randers, og det er blandt andet støttet af Randers Kommune. For Mogens Nyholm (R), der er formanden for Kultur- og fritidsudvalget, er det et vigtigt område at have fokus på.

”Som jeg ser det, er kunst og kultur et vigtigt bindemiddel i samfundet. Måske et vigtigere bindemiddel end længe set. Og hvis vi gerne vil have, at børn skal kunne bruge den kultur og de kulturinstitutioner, der er her hos os, så er det vigtigt, at vi lærer dem det fra en tidlig alder,” siger Mogens Nyholm, der også mener at festivalen bidrager positivt til, hvordan man opfatter Randers uden for kommunegrænsen.

”Vi vil og skal gøre meget i Randers i forhold til børn og unge og kultur. Både i forhold til at skabe nye udøvere og udvikle et nyt publikum, samt give børnene gode og anderledes oplevelser. Og så synes jeg, det ville være fint, hvis man rundt omkring er klar over, at Randers er rigtig langt fremme og på forkant med udviklingen på det her vigtige område,” siger han.

Se meget mere på www.spektakelfestival.dk

”Gode oplevelser er vanedannende”

Både Spektakel Festival og Kultur På Tur foregår som et samarbejde mellem byens kulturinstitutioner, men begge dele udspringer oprindeligt fra Randers EgnsTeater, der også står for planlægningen. For teaterleder Peter Westphael er Kultur på Tur og Spektakel Festival opfyldelsen af et stort ønske.

”Vi ville gerne lave børnekulturs svar på Smukfest. Det er ment som en demonstration af, hvor meget man kan, når man arbejder sammen,” siger han og understreger, at der også er et tydeligt budskab til omverden.

Alle ca. 4000 billetter til de mange oplevelser er ganske gratis. Og bredden og kvaliteten af de omkring 100 forskellige indslag er uhørt højt og repræsenterer noget af det bedste inden for kunst og kultur og for børn fra både ind- og udland. Både inden for musik, teater, billedkunst, dans, design og litteratur.

I dagene den 8. og 9. juni er det lukkede program for kommunens skoler og institutioner. Mens weekenden 10. og 11. juni er åben for alle.