Problemer med hjertet på rette sted

”Jeg var heldig, at jeg var på det rette sted på det rette tidspunkt,” siger Lars Stegsted Rasmussen, der faldt død om af et hjertestop under en badmintonkamp i september sidste år. En hjertestarter, en pensioneret sygeplejerske og 6-8 koldblodige pensionistvenner reddede den 72 årige mands liv, og med hjælp fra det nye hjerteteam på Randers Sundhedscenter lever Lars nu det aktive liv, han gjorde før ulykken.

22. maj 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

”Jeg kan huske, at min makker og jeg var bagud 7-3 i kampen – og så husker jeg ikke mere, før jeg vågner i ambulancen,” fortæller Lars Stegsted Rasmussen.

Lars er altså gået glip af dramaet, der udspillede sig omkring ham, da han faldt om i Munkholmhallen i Stevnstrup midt i en badmintonkamp på grund af en blodprop i hjertet. Hallens hjertestarter fik vist sit værd. En pensioneret sygeplejerske og en række handlekraftige pensionister bevarede det kølige overblik, så situationen blev håndteret uden panik, og der var liv i Lars Stegsted Rasmussen, da 112-udrykningen nåede frem.  

”Du ødelagde sgu den gode stemning, Lars – sagde de til mig, da jeg kom tilbage noget tid efter for at bevise, at jeg stadig var live,” griner Lars Stegsted Rasmussen.

Ville takke nej til genoptræning

Blodproppen i hjertet, som ikke havde meldt sin ankomst med nogen former for symptomer, kostede Lars Stegsted Rasmussen to hjerteoperationer – den en af dem en meget kompliceret dobbelt bypass. Herefter blev han tilbudt et genoptræningsforløb hos det nye hjerteteam i Randers Sundhedscenter, der har taget imod patienter siden årsskiftet.

”Jeg havde faktisk tænkt mig at takke nej til tilbuddet – jeg har altid været et aktivt menneske, og jeg tænkte, at jeg sagtens selv kunne finde ud af at træne mig selv op igen,” fortæller Lars Stegsted Rasmussen, og fortsætter:

”Men da en sygeplejerske sendte mig et gennemborende blik og sagde, at jeg selvfølgelig selv havde styr på, hvor meget jeg kunne presse mig selv fysisk i et genoptræningsforløb, så skiftede jeg mening – og det har jeg ikke fortrudt et sekund. Jeg ville ikke have været der, hvor jeg er i dag, hvis jeg ikke havde fået støtte til genoptræningen.”

Godt at blive forpustet

Sygeplejersken, der reddede Lars Stegsted Rasmussens liv i Munkholmhallen, arbejdede med hjerterehabilitering i løbet af sit virke. Og skæbnen ville, at en af de sygeplejersker, hun var med til at lære op i faget, i dag sidder smilende ved siden af Lars Stegsted Rasmussen i sin funktion som hjertesygeplejerske på Randers Sundhedscenter.  

”Vi lærer deltagerne på holdet at mærke efter, hvor meget de kan holde til. Det afhænger selvfølgelig af sygdommen, men generelt er det kun sundt for dem at blive forpustet, og det kan man blive bekymret for, når man har oplevet, at hjertet svigter,” fortæller Charlotte Lykkegaard Jensen, der er ansat i en stilling delt mellem Randers Sundhedscenter og Regionshospitalet Randers.

Forløbet på Randers Sundhedscenter består udover træning af undervisning om emner som sygdom, medicin og behandling, sund kost, fysiske og psykiske reaktioner, man kan opleve i forbindelse med en hjertesygdom.

Flere borgere i hjerterehabilitering

Siden hjerterehabiliteringen er flyttet fra Regionshospitalet til Randers Sundhedscenter har flere borgere takket ja til tilbuddet om genoptræning efter problemer med hjertet. Borgerne henvises tidligere i forløbet til rehabilitering, og hospitalet og kommunen arbejder sammen om at sikre overgangen til sundhedscenteret med kortest mulig ventetid.

Charlotte Lykkegaard Jensen fremhæver også de uformelle omgivelser i Randers Sundhedscenter og muligheden for at bruge tid i caféområdet til at lære resten af holdet at kende.

”Faciliteterne med caféområde og træning gør, at borgerne kan have glæde af samvær både før og efter træning og undervisning, og de kan støtte hinanden til at holde fast i nye vaner – som for eksempel at skulle afsted til træning,” siger hjerterehabiliteringssygeplejersken.

”Det ville ikke have gjort en forskel for mig, om det foregik på sundhedscenteret eller hospitalet, men jeg kan sagtens forestille mig, at det betyder noget for andre. Og jeg har kun ros til overs for sundhedscenteret og forløbet,” understreger Lars Stegsted Rasmussen. 

Følg Randers Sundhedscenter på facebook