5.000 genindkaldes til helbredstjek

Over 12.000 borgere i Randers Kommune mellem 30 og 49 år har fået et helbredstjek på Randers Sundhedscenter siden 2012. Nu genindkalder forsknings- og forebyggelsesprojektet Tjek Dit Helbred cirka 5.000 borgere til et nyt helbredstjek. Formålet er at undersøge, om den første undersøgelse har påvirket borgerne sundhedstilstand.

10. maj 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Hvis man får at vide, at man ikke er så sund, som man burde eller kunne være – gør man så noget ved det?

I sundhedsdebatter bliver det jævnligt diskuteret, om helbredstjek har en effekt på menneskers langsigtede sundhedstilstand. Det er fagpersoner fra Randers Sundhedscenter og forskere fra Aarhus Universitet nu i gang med at undersøge.

Forsknings- og forebyggelsesprojektet Tjek Dit Helbred genindkalder nu de borgere i Randers Kommune, der fik et helbredstjek i løbet af 2013 og 2014.

”Resultaterne bliver sendt til forskerne på Aarhus Universitet, som vil undersøge, om disse borgere er sundere end dem, der får deres første helbredstjek og derfor ikke har haft mulighed for at forholde sig til resultatet,” forklarer Iben Holbæk Lundager, projektleder for Tjek Dit Helbred.

Borgerne bliver indkaldt i løbet af 2017 og 2018.

Nye sundhedstilbud til borgerne

Et af formålene med Tjek Dit Helbred er at finde ud af, hvordan fremtidens sundhedstilbud i kommunen skal se ud.

”Efter mere end 12.000 helbredstjek har vi fået et godt indblik i, hvilke behov for sundhedstilbud der er i Randers Kommune. Mange mennesker har både behov for og lyst til at gøre noget ved livsstilen, og det kræver langsigtede tilbud til borgerne,” siger Iben Holbæk Lundager.

Det er blandt andet tilbud om hjælp til rygestop, vægttab, mere motion og mindre alkohol, der efterspørges af deltagerne, og Tjek Dit Helbred opretter løbende nye tilbud, der matcher borgernes behov. Et af de nyeste sundhedstilbud er rettet mod de personer, som oplever stress eller dårlig trivsel i hverdagen.

”Vi oplever, at borgerne får rigtig meget ud af at arbejde med trivsel og mental sundhed. De får en masse gode redskaber med hjem, så de kan undgå at falde ned i en depression eller få en længere sygemelding på grund af stress,” fortæller projektlederen for Tjek Dit Helbred.