Stor idrætsfestival for skoleelever i Randers

Fægtning, brydning og springgymnastik er nogle af de aktiviteter, der er på programmet, når årets første udgave af Skoleidrættens Forårsfestival finder sted i Randers.

Skoleidrættens Forårsfestival. Foto Dansk Skoleidræt

18. april 2017 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Det er en gruppe af de ældste elever fra byens skoler, der arrangerer aktiviteterne på den endagsfestival,som Dansk Skoleidræt og Nordea-fonden står bag. Der er garanti for røde kinder, grin og gode oplevelser, når Skoleidrættens Forårsfestival finder sted den 20. april i Langvang Idrætscenter. Her vil mere end 300 elever fra 3. klasse prøve kræfter med en række idrætsaktiviteter, som ældre elever fra lokale skoler arrangerer for dem.

Det er Dansk Skoleidræt og Nordea-fonden, som står bag Skoleidrættens Forårsfestival, der er et landsdækkende projekt, som i år finder sted 68 steder over hele Danmark. Målet med festivalerne er at skabe mere bevægelse i skolen og få skoler og lokale aktører til at møde hinanden.

"Festivalerne giver eleverne en chance for at prøve en række idrætsgrene og opleve det særlige fællesskab, som opstår på sådan en dag, og for lærere og lokale aktører er det en mulighed for opdage mulighederne i et samarbejde og få skabt nogle konkrete kontakter, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Festivalen i Langvang Idrætscenter er den første af flere udgaver af Skoleidrættens Forårsfestival i Randers. Den 25. april holder Firkløverskolen festival, hvor 300 elever fra specialskoler vil deltage, den 11. maj vil en række af byens 6. Klasser deltage i en festival i Fladbro Skov, og den 16. maj vil mere end 300 elever fra lokale skolers 6. og 7. klasser deltage i en festival på Tirsdalens Skole.

Den lokale festivalchef, Peter Hoff, fortæller, at der er tilmeldt fire skoler til den første festival, og at flere skoler gerne ville have været med, men at man simpelthen ikke havde kapacitet til flere.

Festivalen arrangeres i samarbejde med kommunen, og de ældste elever, der står for aktiviteterne er såkaldte ”junioridrætsledere”, som har valgfag med fokus på netop leg og bevægelse.

Med skolereformen fra 2014 skal alle elever være fysisk aktive i gennemsnit 45 minutter i løbet af skoledagen. Det mål skal blandt andet nås ved, at skolerne inviterer lokalsamfundet inden for i skolen og inddrager fx det lokale idræts- og foreningsliv i undervisningen.

"Der er gevinster for begge parter, når skoler og lokale aktører samarbejder: Eleverne får gode oplevelser, underviserne får ny inspiration, og de ældre elever får mulighed for at prøve kræfter med at planlægge og afvikle et stort arrangement," siger Jacob Kjær Hansen, projektleder i Dansk Skoleidræt.