Frivillige gjorde forårsrent i Randers

Solen skinnede over de frivillige, som var mødt op foran Randers Regnskov søndag den 2. april for at samle affald. Der var både garvede indsamlere, men også nye ansigter, som alle havde revet en formiddag ud af kalenderen for at gøre en forskel ved Danmarks Naturfredningsforenings landsdækkende indsamlingsdag.

Jacob og Per gør forårsrent langs Gudenåen.

02. april 2017 - Oprettet af Tor Brandt

Per Christensen er en af de frivillige, som deltog i indsamlingen. Per har været med i gruppen af frivillige, ”Hold Randers Ren”, siden 2015, hvor han blev nysgerrig efter at have læst et opslag på Facebook.

”Jeg havde længe været irriteret over alt det affald, som ligger og flyder rundt omkring. Men i stedet for at være bitter, besluttede jeg mig for, selv at tage affære,” sagde Per. Han startede med at deltage ved en enkelt indsamling, og siden har det grebet om sig. I dag deltager Per ved 3-5 større indsamlinger om året, ligesom han dagligt samler affald når han går tur med sin hund.

Handling er bedre end holdning

Denne søndag samlede Per affald langs Gudenåen sammen med Jacob, som i sin tid var med til at stifte Hold Randers Ren.

”Gudenåen er vigtig for Randers, ikke mindst fordi den er et attraktivt naturområde for turister. Og så er det jo dårlig reklame for byen, hvis skraldet flyder nede ved åen,” sagde Per.

Per og Jacob er enige om, at handling er bedre end holdning: ”Det handler om at gøre noget ved problemet, i stedet for bare at snakke om det.  Og så får folk jo også mere lyst til, lige at finde en skraldespand i stedet for, bare at smide affaldet på gaden, når de ser at der er folk, som faktisk bruger tid og energi på at gå og samle affaldet op,” sagde Per.

Godt vejr og højt humør

Også Eva Mortensen var mødt og for at hjælpe til. Eva har været med i Hold Randers Ren siden august 2016. ”Jeg synes det gør en forskel, og derfor giver det mening for mig, at være med,” sagde Eva.

Hun blev i dag gjort selskab af sin søster, Kirsten Mikkelsen, som var med for første gang. ”Min søster samler affald hver uge, og jeg syntes det kunne være sjovt, at prøve at være med. Det er jo egentlig tilfredsstillende, at rydde op, og vejret er godt og humøret højt, så jeg kunne sagtens finde på at deltage en anden gang,” sagde Kirsten.

Alle de frivillige er enige om, at folk skal lære at tænke sig om. ”På sådan en dag som i dag møder man mange mennesker, som bakker op om arbejdet og synes det er et godt initiativ. Det handler jo også ligeså meget om at gøre os selv synlige, så vi på den måde kan være med til at skabe en holdningsændring hos folk, ” sagde Per.

Danmarks Naturfredningsforening afholder hvert år en landsdækkende indsamling af affald i naturen, ved strandene og i bynære områder. Læs mere på www.dn.dk

Borgere i Randers, som har lyst til at samle affald sammen med andre frivillige, kan henvende sig på Facebooksiden ”Hold Randers Ren”.