Vi vil have Rigtige Mænd i Randers

Man skal ikke blive forbløffet, hvis man fra første marts 2017 begynder at se flere og flere mænd i træningstøj på gader og stræder i Randers. De træner bare til Rigtige Mænd Løbet sammen med resten af Danmarks mandlige befolkning, der har taget imod DR’s udfordring og er blevet en del af Rigtige Mænd Sjakket. Randers Kommune skyder eventen i gang med et stort Kick-off arrangement d. 25. marts i Bombardier.

Randers Kommune har allieret sig med Søren Holm, smeden fra første programserie af Rigtige Mænd, som nu er bosiddende i Randers Kommune.

01. marts 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Med håndværkerhumor og lidt for meget på sidebenene stormede de Rigtige Mænd; Lindy, Hammer, Søren, Jonas og Palle i 2015 ind i de danske tv-stuer til rekordmange seere i DR1s programserie Rigtige Mænd. DR1 er nu klar med en ny omgang Rigtige Mænd, som denne gang bliver en udvidet version, som udover tv-programmerne også henvender sig til alle Rigtige Mænd i landets kommuner.

Parallelt med tv-programmerne kan alle mænd i hold af tre til syv personer følge det samme træningsforløb som de Rigtige Mænd i tv-programmet igennem et digitalt træningsfællesskab, kaldet Rigtige Mænd Sjakket. Det digitale træningsfællesskab skal motivere og forberede holdene frem mod det udfordrende Rigtige Mænd løb, som finder sted d. 24. maj.

Randers Kommune er med i den store Rigtige Mænd satsning, fordi kommunen har en vision om at tilbyde rammer og muligheder for, at alle mænd kan være fysisk aktive.

”Vi ser mange spændende muligheder for, at projektet kan skabe synlighed og ikke mindst få gjort flere mænd fysisk aktive. Men vi ser også, at opmærksomheden på mænds sundhed kan gøre en forskel lokalt,” siger Jesper Jakobsen, idrætskonsulent i Randers Kommune.

Virksomheder kan deltage

Idrætskonsulent Jesper Jakobsen henviser til Randers Maskinfabrik som i forlængelse af den første programserie, igangsatte en sundhedsindsats på egen virksomhed. Direktør i Randers Maskinfabrik Bo Nielsen tog initiativ til indsatsen i hans firma og han mærkede at det gjorde en forskel.

”Vi udnyttede den store omtale, som tv-programmet skabte til at lave vores egen indsats. Vi lavede en intern konkurrence, hvor vi bl.a. gav medarbejderne mulighed for at træne i arbejdstiden. Udover at vi kunne se, at det havde en positiv effekt på medarbejdernes sundhed, så kunne vi tydeligt mærke, at det havde positiv indvirkning både på medarbejdernes produktivitet og det sociale blandt kollegaerne. Og det kostede faktisk ikke særlig meget for virksomheden. Vi er naturligvis med i denne omgang Rigtige Mænd,” beretter Bo Nielsen.

Den første rigtige mand er klar

Randers Kommune har allieret sig med Søren Holm, smeden fra første programserie af Rigtige Mænd, som nu er bosiddende i Randers Kommune. For Søren har deltagelsen i Rigtige Mænd gjort en kæmpe forskel:

”Gennem forløbet fik jeg et wake-up call om, at jeg skulle have gjort noget ved min sundhed. Selv om det til tider var surt slid og det stadig kan være hårdt, så er det det hele værd. Jeg er nu meget mere aktiv og det føles fantastisk.”

Et væsentligt budskab fra Søren til alle Rigtige Mænd i Randers er, at alle kan være med.

”Når jeg kan, kan alle,” griner Søren Holm.

Crossfit eller yoga

Idrætskonsulent Jesper Jakobsen understreger at projektet ikke er et sundhedsprojekt hvor det handler om at tabe flest kilo.

”Som kommune vil vi med vores indsats sætte fokus på, at det handler om at komme i gang. Vi vil have flere mænd op af sofaen. Om de spiller fodbold, kører mountainbike, dyrker crossfit eller yoga er ikke det væsentligste. Det handler om at komme i gang og gerne sammen med kollegaer, venner eller naboer, fordi det sociale betyder meget for vores motivation”.

I forlængelse heraf fremhæver Jesper Jakobsen, at alle mænd kan være med, uanset om man eksempelvis tidligere har dyrket idræt, er overvægtig eller har dårlig kondition. Han opfordrer derfor alle mænd til at komme i gang og virksomheder til at følge Randers Maskinfabriks eksempel. Der er plads til alle i projektet. Den online platform hvor mændene kan tilmelde sig åbner d. 1. marts på www.rigtigemænd.dk.

Kick-off og løb

I Randers Kommune afholdes et Rigtige Mænd arrangement lørdag d. 25. marts kl. 11-13. Her står den på fælles træning, information om projektet, humoristisk foredrag ved Søren Holm samt lidt godt til maven. Arrangementet afholdes på Bombardier, Toldbodgade 39, 8930 Randers NØ.

I løbet af 8 uger - fra uge 13 til 21- får de tilmeldte Rigtige Mænd simple træningsøvelser, enkle kosttips og ugentlige udfordringer. Alle træner mod det fælles mål: Rigtige Mænd Løbet, som afvikles landet over på op til 100 løbssteder - også i Randers Kommune - d. 24. maj kl. 19-21.

Rigtige Mænd Sjakket er støttet af Nordea-fonden. Projektets samarbejdspartnere er DR, MakeitBee Production, Dansk Firmaidrætsforbund og Syddansk Universitet.