50 år med Udbyhøj Færgen

Lørdag 25. marts markerer både Norddjurs og Randers Kommune 50 års-jubilæet for sejlads med Udbyhøj-overfarten over Randers Fjord. Mere end 65.000 passagerer benyttede sidste år overfarten. Jubilæet markeres også med 50 procent rabat på alle billetter på Udbyhøj-overfarten i en måned og gratis sejlads på jubilæumsdagen.

Med mere end 62.000 passagerer om året i de seneste 10 år er Udbyhøj Færgen en betydningsfuld overfart.

20. marts 2017 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Udbyhøj Færgen stævnede første gang ud på Randers Fjord i 1967, og dermed var Udbyhøj ikke længere en delt by. Nord og syd blev forbundet via vandvejen. Det havde stor betydning for livet i lokalområdet og skabte samtidig en ny genvej for trafikken mellem det nordlige Jylland og hovedstaden, hvor man dengang rejste med Grenaa-Hundested. Kystvejen på Djursland mod Udbyhøj blev derfor hurtigt et naturligt valg. Trafikken toppede i 1992, hvor 52.000 biler kørte ombord på færgen. I dag er færgen fortsat en nem genvej.

Udbyhøj Færgen drives af Norddjurs og Randers kommuner i fællesskab. Rejsende med færgen vil i forårs- og sommermånederne kunne læse mere om Udbyhøj Færgens historie og se fotos gennem tiden på en lille plancheudstilling ombord på færgen.

"Færgen var og er en betydningsfuld transportvej. Mange kørende håndværkere og borgere bruger overfarten som genvej. Færgen bidrager til at løse trængsel og lange køreture, og samtidig er det muligt at nyde den smukke natur på overfarten," siger Claus Omann Jensen, borgmester i Randers Kommune

"Udbyhøj-overfarten binder vore borgere på begge sider af fjorden sammen; men samtidig har overfarten haft og har stadig en stor indflydelse på turismen i Norddjurs. Et stort antal mennesker oplever under færgeturen, men også på deres vej til Udbyhøj-overfarten, hvad Norddjurs kan byde på af skøn natur, kyststrækning og by- og handelslivet," siger Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune.

50 år skal fejres 

Lørdag den 25. marts bliver jubilæet markeret med gratis færgefart og en reception mellem kl. 14 og 15. I den time vil det ikke være muligt for andre rejsende at komme med færgen. Til gengæld tilbyder færgen gratis sejlads den øvrige sejltid på jubilæumsdagen. I perioden den 26. marts til 23. april bliver jubilæet fejret med at give én procent i rabat for hvert år overfarten har eksisteret. Passagerer kan således komme over fjorden for halvpris.

I 2006 blev den gamle motorfærge af træ udskiftet med den nuværende kabelfærge. Med mere end 30.000 biler og mere end 62.000 passagerer om året de seneste 10 år er Udbyhøj Færgen stadig en betydningsfuld overfart.