Randers Kommune støtter etableringen af Danmarks første genbank

Randers Regnskov ønsker at etablere Danmarks første genbank i Randers, og på mødet den 6. februar har Randers Byråd besluttet at støtte realiseringen af projektet med i alt 1.2 millioner kroner over de næste tre år.

06. februar 2017 - Oprettet af Christian Sloth Olesen

Danmarks første genbank, hvor gener fra planter og dyr bliver frosset ned i kryoanlæg – og hvor bestemte dyr og planter bliver bevaret ved at udsætte dem i naturen, kommer til at ligge i Randers.

I hvert fald hvis det står til Randers Regnskov, og ambitionen bliver delt af Randers Byråd, der har besluttet at støtte realiseringen af projektet med 1.2 millioner kroner.

 

Genbank kan tiltrække forskere og virksomheder

Det forventes, at etableringen af en genbank i Randers, vil tiltrække flere erhvervs- og forskningsaktiviteter til området. Samtidig vil Randers stå stærkt, hvis det på et tidspunkt blive besluttet fra centralt hold at etablere en egentlig genbank i Danmark.

Foruden Randers Kommune og Randers Regnskov har NordGen, Norsk Institut for bioøkonomi, Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Friluftsrådet, Region Midtjylland og Frank Erichsen kendt fra DR-programmet ”Bonderøven” bidraget til at udvikle konceptet for genbanken. Den kommer i alt til at koste godt 11 millioner kroner, hvoraf Randers Regnskov selv finansierer størstedelen. Og efter planen bliver genbanken etableret i løbet af de næste tre år.

 

International opmærksomhed

Ønsket om at etablere genbanken kommer som led i, at Randers Regnskov siden 2010 har samarbejdet med Randers Kommune og Aarhus Universitet om at blive et dansk center for biodiversitet. Her har Regnskoven allerede deltaget i en række konkrete projekter for at bevare truede husdyrracer og plantesorter.

Arbejdet med biodiversitet har skabt international opmærksomhed i form af samarbejdsaftaler med San Diego Zoo, Royal Botanic Garden Kew, GGBN (Global Genome Biodiversity Network) og Natural History Museum London. Regnskoven er endvidere, som den eneste danske zoo, blevet inviteret med og optaget i det internationale konsortium Frozen ARK og indgår i en nystiftet task force under GGBN med fokus på best practices inden for kryokonservering.