Hvis jeg ikke kommer i gang nu, så dør jeg

”Jeg kunne sidde i flere timer og bare se ud af vinduet. Alt var ligegyldigt – vasketøj og opvask hobede sig op – jeg orkede ingenting. Nu er det jo bare et snuptag – så er det klaret,” smiler Henning Schiødte, der har fået livsglæden tilbage efter at have ydet en fantastisk målrettet indsats på diabetesholdet på Randers Sundhedscenter.

27. december 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Henning Schiødte var trist og nedbøjet, da han mødte op på Randers Sundhedscenter til sin første samtale i et forløb for borgere med type 2 diabetes.

”Hvis jeg ikke kommer i gang nu, så dør jeg,” husker Henning Schiødte, at han sagde til sundhedscenterets fysioterapeut – og han mente det:

”Jeg havde oplevet tre personer i min bekendtskabskreds, der havde fået amputeret det ene ben over knæet på grund af diabetes. Jeg kunne se skriften på væggen, hvis jeg blev ved med at leve, som jeg gjorde – og jeg kunne ikke holde tanken ud om at skulle tilbringe resten af mit liv i en kørestol,” siger Henning med eftertryk.

Henning fik en henvisning til holdet for type 2 diabetikere på Randers Sundhedscenter fra sin læge og fik endelig taget sig sammen til at melde sig til i sommeren 2017.

Havde det ad h… til

Henning Schiødte fik konstateret type 2 diabetes i 2010, men han gjorde ikke noget ved sin livsstil og satte i stedet sin lid til de mange præparater, han fik udskrevet fra lægen. Men i takt med at han fysisk fik det dårligere og dårligere, mistede han også langsomt glæden ved livet og begyndte at isolere sig.

”En del af dem, vi får ind på diabetesholdet lider i en vis grad af depression, stress eller angst. De kan mærke, hvordan fysikken svigter, og lider af skyldfølelse overfor sig selv om sine nærmeste,” fortæller Anni Nørgaard, fysioterapeut på diabetesholdet.

Præcis sådan havde Henning det, før han kom i gang med sin livsstilsændring.

”Jeg havde det ad h… til for at sige det mildt. Jeg havde utrolig dårlig samvittighed overfor mig selv – og så er der jo også familien at tage hensyn til,” fortæller Henning Schiødte.

Den lade livsstil er fortid

Type 2 diabetes kan opstå på forskellig vis; man kan være genetisk disponeret, men hovedparten af type 2 diabetikere har fået sygdommen på grund af usund livsstil – og Henning Schiødte er ikke i tvivl om, hvad årsagen til hans diabetes er.

”Det er min lade livsstil – jeg har spist og drukket og gjort lige præcis, hvad der passede mig – masser af fed mad og masser af øl,” fortæller Henning Schiødte, der havde nået en vægt på 115 kilo, da han startede på diabetesholdet på Randers Sundhedscenter i august 2017.

Her tog han så den berømte ske i den anden hånd og satte kursen mod en ny livsstil.

”Henning er ikke prototypen på en sportsmand, men sjældent har jeg oplevet en deltager på holdet med så stort et drive. Han trænede hver dag en time til halvanden med høj intensitet – og den triste mand, jeg mødte i starten, ændrede sig efterhånden til en mand, der ofte smilede og grinede,” fortæller Anni Nørgaard.

Min madplan er min sunde fornuft

På fire måneder er det lykkedes for Henning Schiødte at tabe sig 14 kilo, og han er dermed meget tæt på sit mål om at nå ned under 100 kilo. Han træner stadig fire eller fem gange om ugen, selvom forløbet på Randers Sundhedscenter er slut. Desuden har han ændret sine madvaner og tilbereder nu sin mad selv i stedet for at spise ude.

”Jeg kommer aldrig til at spise præcis det, som diætisterne anbefaler – min madplan er mine sunde fornuft. Jeg spiser stadig det, jeg har lyst til, men jeg spiser mindre af det, og jeg lider ingen nød. Et par øl og nogle løgnehistorier bliver der også plads til, men nu kører jeg altid selv hjem fra byen og drikker derfor ikke for meget,” fortæller Henning.

Ændringerne i livsstilen har medført flere goder end en sundere krop og et gladere sind – pengepungen er også blevet tungere som følge af færre øl og flere hjemmelavede måltider.

”Jeg sparer en masse penge, og nu har jeg lige bestilt en tur til USA på motorcykel, hvor jeg blandt andet skal køre rundt på en Harley Davidson i Rocky Mountains,” fortæller Henning Schiødte med lys i øjnene.