Sundhed og social kapital på arbejdspladsen

Sundhedshøjskolen har i løbet af 2016 og 2017 slået rod i fem lokalområder i Randers Kommune, og nu bevæger rodnettet sig også ind på lokale arbejdspladser. DAKA i Assentoft og All Creative i Havndal har takket ja til et samarbejde, og nu er der fælles øvelser og motion for de ansatte hver dag i arbejdstiden.

07. november 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Ved første øjekast ser frokoststuen på DAKA i Assentoft ud til at være tom, men sætter man sig på hug, opdager man, at alle medarbejderne er der – de er bare i gang med at øve sig i at stå i ”planken” på gulvet. Og det er blot én ud af den række øvelser, som medarbejderne i fællesskab skal lave hver dag fremover.

Træningssessionen i arbejdstiden er resultatet af et nyt samarbejde mellem DAKA og Sundhedshøjskolen i Randers Kommune.  

”Vi har mange forskellige arbejdsopgaver, hvor nogle ansatte sidder bag skærme og nogle har hårdt fysisk arbejde, og vi vil gerne bidrage til at forebygge de skavanker, det kan give efter mange år på arbejdspladsen,” siger John Jensen, fabrikschef på DAKA i Assentoft.

”Det unikke er, at medarbejderne får lov til at bruge arbejdstiden på øvelser, der relaterer til deres arbejdsstillinger. Det er en investering i de medarbejdere, man har, og vi ved fra undersøgelser, at det har en effekt på trivsel, sygefravær og forekomst af arbejdsskader,” siger Lars Johansen, projektleder for Sundhedshøjskolen.

Payback på social kapital

Sundhedshøjskolen har lokale afdelinger i Assentoft, Harridslev, Øster Tørslev, Havndal og Asferg/Gassum, og målet er nu at skabe et samarbejde med en lokal virksomhed i hver af de fem lokalområder. Formålet er at geare virksomhederne til at fremme sundhed og trivsel for medarbejderne.

”Vi har uddannet trivselsambassadører og hjulpet dem med at implementere relevante øvelser i en travl hverdag. Det handler ikke om at tabe sig og komme i form. Hvis man ønsker det, kan man forsætte i sin fritid i Sundhedshøjskolens tilbud i lokalområdet,” siger Lars Johansen.

Værkførerassistent på All Creative i Havndal, Lene Bang, er blandt de medarbejdere, der har meldt sig som trivselsambassadører.

”Der er stor opbakning blandt medarbejderne til initiativet – over 90 procent af de ansatte har tilkendegivet, at de gerne ville være med, og indtil videre har vi også haft det rigtig sjovt med det,” fortæller Lene Bang, og tilbagemeldingen fra DAKA er den samme:

”Vi gør det for at forbedre den generelle trivsel på arbejdspladsen. Det bidrager både til at forbedre sundheden, og så giver det payback på den sociale kapital, at vi laver øvelser i fællesskab hver dag,” mener fabrikschef John Jensen.

Læs mere om Sundhedshøjskolen