Intelligente skraldespande bliver stående i Randers

Mindre affald i gaderne og mere tid til andet arbejde for kommunens driftsfolk er resultatet af en evaluering af 30 intelligente skraldespande, der siden foråret har erstattet 130 almindelige skraldespande i Randers midtby. Miljø og teknikudvalget i Randers Kommune giver nu grønt lys til, at de intelligente skraldespande bliver stående.

10. november 2017 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Som et forsøg fjernede Randers Kommune i foråret 130 almindelige skraldespande i Randers midtby og erstattede dem med 30 såkaldte intelligente skraldespande. De intelligente skraldespande presser selv affaldet sammen, og giver selv besked, når de skal tømmes.

Evalueringen af de 30 affaldsspandene viser, at driftsfolkene i kommunen sparer tid til at tømme skraldespande. Den tid kan de nu bruge til andet arbejde. Desuden viser evalueringen, at spandene er populære blandt borgerne, og at der er mindre skrald i gaderne, fordi spandene er lukkede, så fugle ikke kan sprede affaldet.

"Det er meget positivt, at borgerne har taget så godt imod de nye skraldespande, og at Randers er blevet renere. Derfor ønsker udvalget, at fortsætte de gode resultater med de intelligente skraldespande,"   forklarer Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget  i Randers Kommune.

Leasing betaler sig

Det nuværende forsøg med de intelligente skraldespande udløber om fem måneder. Kommunen vil efterfølgende lease de intelligente skraldespande i fire år: 

"Udviklingen af den teknologi, der sidder i spandene, går så hurtigt, at det bedst kan betale sig at lease spandene, så Randers kan fortsætte med at være et rent og attraktiv sted at bo også fremtiden, " siger Frank Nørgaard.

Miljø- og teknikudvalgets anbefaling vedr. de intelligente skraldespande behandles af byrådet i slutningen af november.