VIDEO OG FOTO: Randers har åbnet Kulturhovedstaden 2017

Fredag den 20. januar åbnede Europæisk Kulturhovedstad 2017 i Randers. Det skete med dans, sang og fortælling for og af børn om formiddagen på Tronholmen. Mens de unge tog over om aftenen med teaterkoncerten Kontrast på Rådhustorvet.

Fra teaterkoncerten Kontrast. Foto: Søren Pagter

21. januar 2017 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Børn dansede og sang Europæisk Kulturhovedstad 2017 i gang fredag formiddag. I alt deltog 20.000 børn rundt om i hele Region Midtjylland. I Randers foregik det i Tronholmparken, hvor sanger og dramatiker, Eva Boland Koch, fik æren af at fremføre Alberte Windings nye nummer Ønskelandet, som er produceret til formålet.

Foruden sangen og dansen var der også fortællinger og oplæsning fra tre meget store pixibøger, som 3.300 børn fra Randers Kommune har lavet i samarbejde med de to kunstnere Tanja Nellemann Kruse og Lise Haurum Christensen. Derudover var der på dagen lokale ferniseringer på en række mindre pixibøger, som lokale børn også har lavet.

Kulturhovedstadens børneåbninger i hele Region Midtjylland er arrangeret af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 i samarbejde med de enkelte kommuner og BUM - Netværk for Børne- og Ungekultur i Region Midtjylland. Børneåbningen i Randers er desuden arrangeret i tæt samarbejde med Randers Naturcenter og Randers EgnsTeater med støtte fra Kulturregion Østjysk Vækstbånd.

Lokal ungeåbning 

Med støtte fra Levende Unge Kultur og Kulturregion Østjysk Vækstbånd præsenterer omkring 30 unge randrusianere deres bud på en lokal åbning af Europæisk Kulturhovedstad i Randers. Unge med tilknytning til Kaosambasaden, Randers Kunstmuseum og Randers EgnsTeater har produceret en videoinstallation, som projiceres op i en størrelse, så den dækker hele fladen på det Gamle Rådhus. 

Video og animation er udviklet i et tæt samarbejde med den københavnske kunstnergruppe Tokyo Blue, der sammen med unge fra Randers har skabt et lys og animationsunivers, som sætter rammen for teaterkoncerten Kontrast. 

Forestillingen handler om det gode og onde i os alle med fokus på de unges udfordringer, tanker og bekymringer.

 

Randers er en del af Europæisk Kulturhovedstad 2017 sammen med de øvrige 18 kommuner i Region Midtjylland. I den forbindelse kommer der til at ske en række anderledes, nyskabende eller spektakulære kulturoplevelser i Randers, som du kan læse mere om på www.2017iranders.dk