Randers deltager i Skolevalg 2017

Torsdag d. 2. februar skal 63.000 af landets unge mellem 14 og 17 år øve deres demokratiske stemme i forbindelse med Skolevalg 2017. Syv skoler i Randers Kommune deltager i begivenheden for næste generation af vælgere i Danmark, og tirsdag d. 31. januar besøger repræsentanter fra ungdomspartierne Hornbæk Skole til en paneldebat.

30. januar 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Mærkesager, kampagner, partiprogrammer, paneldebatter og stemmesedler – det er begreber, der begynder at give menig for de 63.000 unge i Danmark, der deltager i Skolevalg 2017.

Skolevalg er en autentisk gennemført valghandling for 8., 9. og 10. klasser i hele landet. Valget afholdes torsdag den 2. februar 2017, hvor eleverne får udleveret valgkort og stemmesedler, og der bliver stillet stemmebokse og valgurner op på skolerne. Forud for valghandlingen går et tre uger langt valgkampslignende undervisningsforløb på de deltagende skoler.

I Randers Kommune deltager Langå Skole, Munkholmskolen, Randers Realskole, Hornbæk Skole, Nørrevangsskolen, Tirsdalen Skole og Blicherskolen i Skolevalg 2017.

Paneldebat på Hornbæk Skole

Op til valgdagen den 2. februar vil eleverne få mulighed for at opleve og deltage i debatter med ungdomspolitikere på 350 skoler over hele landet.

”Vores fornemste opgave er at gøre eleverne duelige til livet efter skolen, og deltagelse i Skolevalget giver dem mulighed for at danne holdninger til det omgivende samfund og motiverer dem til at deltage aktivt i demokratiet senere i livet,” siger skoleleder på Hornbæk Skole, Kim Højer Hansen.

Hornbæk Skole er vært for en paneldebat tirsdag d. 31. januar kl. 12.30-14.00 med repræsentanter fra Venstres Ungdom, Liberal Alliances Ungdom, Danmarks Socialdemokratisk Ungdom, Socialistisk Folkepartis Ungdom, Konservativ Ungdom, Radikal Ungdom. Enhedslisten og Dansk Folkepartis Ungdom.

Skolevalg har en effekt

Første skolevalg blev afholdt i 2015, og begivenheden blev fulgt tæt af forskere fra Københavns Universitet. Forskerne kunne efterfølgende påvise, at elevernes politiske selvtillid blev styrket af at deltage i undervisningsforløbet og valghandlingen.

De deltagende elever gav udtryk for, at Skolevalg havde gjort dem klar til at deltage i en politisk debat, undervisningsforløbet havde givet dem en bedre forståelse af politiske diskussioner – og de mener i højere grad end de elever, der ikke deltog, at de har politiske meninger, som er værd at lytte til.

Når stemmerne er talt op om aftenen den 2. februar, afsløres resultatet af valget i en livesending fra Landstingssalen på Christiansborg, hvor alle ungdomspartierne er samlet. Det hele kan følges på DR3 og dr.dk d. 2. februar kl. 19.00-21.00.

Fakta om Skolevalg 2017

  • Skolevalg 2017 er et tre uger langt undervisningsforløb udformet som en valgkamp.
  • 63.000 elever fra 8.-10. klasser fra 670 skoler over hele Danmark deltager i Skolevalg 2017.
  • Eleverne vælger mærkesager og laver kampagner, inden de på valgdagen den 2. februar sætter kryds ved det parti, de er mest enige med.
  • Det er muligt at stemme på alle de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget. Det er ikke muligt at stemme personligt.
  • Undervisningsforløbet slutter med en stor valgfest på Christiansborg, hvor valgresultatet bliver afsløret. Hele valgaftenen bliver vist direkte på DR3 den 2. februar kl. 19.00-21.00.
  • Bag Skolevalg står Folketinget og Undervisningsministeriet. Formålet er at styrke elevernes forståelse af og deltagelse i demokratiet ved at prøve en rigtig valghandling.
  • Skolevalg skal være med til at dæmme op for tendensen til, at unge ikke stemmer i samme udstrækning som resten af befolkningen. Undervisningsforløbet skal tanke eleverne op med demokratisk selvtillid, så de oplever, at de er kompetente og vidende nok til at gøre sig gældende i demokratiet.
  • 35.000 elever fra 350 skoler over hele landet vil opleve en debat med ungdomspartierne på deres skole. Til debatterne deltager ungdomspolitikere fra alle politiske ungdomspartier. Debatterne bliver arrangeret af Dansk Ungdoms Fællesråd.