Ny virksomhed styrker genbrug og giver flere rummelige arbejdspladser

Haves: Masser af genbrugsting. Ønskes: Rummelige arbejdspladser og en måde at komme af med tingene på. Og derfor har Affaldskontoret og Jobcenteret i Randers gennem længere tid været i dialog med Randers Bo- og Erhvervstræning. Her gik man samtidig og tænkte over muligheder for at skabe en socialøkonomisk virksomhed og dermed skabe rum for flere medborgere med nedsat erhvervsevne. Resultatet er, at en nyoprettet erhvervsdrivende og socialøkonomisk fond netop er oprettet med navnet GOGGS. Fonden vil fremover indsamle ting og sager, der er indleveret på genbrugspladsen i Randers og gøre dem klar til salg i en ny butik på Ribevej i Randers. Arbejdet bliver udført af medarbejdere, der har nedsat arbejdsevne men gerne vil have en tilknytning til arbejdsmarkedet. Der bliver allerede fra start ansat mellem 15 og 20 personer, og på sigt kan det blive til op mod 75 nye rummelige arbejdspladser.

13. januar 2017 - Oprettet af Karen Balling Radmer

”Det har i de seneste år været et markant fokusområde for beskæftigelsesudvalget at skabe gode vilkår for socialøkonomisk iværksætteri. Det har vi arbejdet hårdt på, så jeg er rigtig glad for at konstatere, at GOGGS nu er en realitet. Det betyder, at flere kan opleve at få en tilknytning til arbejdsmarkedet, være med til at gøre en forskel og bidrage til et arbejdsfællesskab. Samtidig er det et initiativ, som bidrager til, at vi genbruger ressourcerne,” siger Christian Boldsen, formand for beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune.

Hvem har lavet fonden 

Bag den erhvervsdrivende fond og socialøkonomiske virksomhed GOGGS står Randers Bo- og Erhvervstræning, Jysk Børneforsorg/Fredhjem og Thor Trans A/S. Direktøren i fonden er Kim Blach Pedersen, der også er forstander for Randers Bo- og Erhvervstræning.

”Vi ønsker at være en stærk samarbejdspartner for kommunen. Vi har en række fælles interesser, hvor det både handler om at genbruge ressourcer, der ellers bliver til affald, at kunne tilbyde medborgere en rummelig arbejdsplads og samtidig skabe en forretning, hvor man kan købe gode genbrugsvarer,” siger Kim Blach Pedersen.

Containere til genbrug

Fremover vil der på genbrugspladserne blive opstillet containere, man kan aflevere ting i, der kan genbruges. Derudover vil det blive muligt for den nye virksomhed at indsamle ting, der burde have været afleveret til genbrug, men er blevet smidt væk. Den socialøkonomiske virksomhed GOGGS ansætter nu medarbejdere til at samle, istandsætte og fragte tingene til en ny genbrugsbutik, hvor de bliver solgt. Genbrugsbutikken bliver placeret på Ribevej i Randers og forventes at åbne 1. april 2017.

”Vi har i et fællesskab mellem Jysk Børneforsorg/Fredhjem, Thor Trans A/S og Randers Bo- og Erhvervstræning bygget den nye virksomhed ud fra et ønske om at genbruge og samtidig hjælpe mennesker ind på arbejdsmarkedet. Nogle af dem, der skal arbejde hos os, kan måske kun arbejde nogle få timer om ugen,” fortæller Kim Blach Pedersen.

Han skønner, at omsætningen i den nye butik vil nærme sig 6 millioner kroner årligt, og at mængden af affald bliver nedbragt med op mod 1000 tons årligt.

Rekruttering og formidling af medarbejdere sker i samarbejde med Jobcenter Randers, der også har gjort en stor indsats for at understøtte, at GOGGS nu er en realitet.

På Affaldskontoret i Randers glæder leder Jørgen Niemann Jensen sig til den nye ordning.

”Det betyder, at vi som samfund får mulighed for genbruge endnu flere effekter, end vi gør i dag sammen med de frivillige organisationer, og som nu bliver smidt ud. Vi vil snarest muligt få organiseret samarbejdet med GOGGS på genbrugspladsen i Randers. Og det er fantastisk, når det samtidig betyder, at der også bliver plads til flere på et rummeligt arbejdsmarked,” siger Jørgen Niemann Jensen.