Lær at tackle angst og depression

”Før i tiden bestemte angsten alt. Om jeg kunne gå ud af døren, om vi kunne tage til en fodboldkamp, om vi skulle på ferie. Sådan er det ikke mere – nu bestemmer jeg,” siger Pernille Møgelvang Dohn, der har haft angst siden en alder af 10 år og desuden har kæmpet sig igennem to depressioner. Nu er Pernille frivillig underviser på kurset ”Lær at tackle angst og depression” i Randers Sundhedscenter, hvor hun hjælper andre med samme problemer.

17. januar 2017 - Oprettet af Marie Have Qvist

Cirka hver tiende dansker vil på et eller andet tidspunkt i livet opleve at få en angstproblematik eller en depression. For nogen mennesker er det muligt at forsætte en almindelig livsførelse med symptomerne, mens det for andre bliver stærkt invaliderende.

Pernille Møgelvang Dohn er en af dem, der har oplevet, hvordan en angstproblematik og depressioner fuldstændig kan tage styringen over livet, og de erfaringer bruger hun nu som underviser på kurset ”Lær at tackle angst og depression” i Randers Sundhedscenter. Pernille lærte selv at tackle sin angst via et lignende kursus, og det giver hende stor glæde at kunne hjælpe andre i samme situation.

”Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke har fået noget ud af kurset. Rigtig mange deltager kommer listende ind af døren, undgår øjenkontakt og har virkelig skullet overvinde sig selv for bare at være til stede. Vi tager hånd om dem, og når de går ud af døren igen, er det ofte med ret ryg og mod på livet,” siger Pernille Møgelvang Dohn.

Støtte til en bedre hverdag

Der er mange muligheder for at komme igennem en depression og blive fri for en angstproblematik. På kurset i Randers Sundhedscenter arbejder deltagerne blandt andet med handleplaner, som man udvikler individuelt og bruger til at opnå nye mål i hverdagen og livet.

”Formålet er, at deltagerne får inspiration og nye redskaber til en bedre hverdag, og at de har mulighed for at danne netværk med andre i samme situation. Det betyder også meget, at underviseren er en person, der selv har oplevet de samme symptomer og problematikker som deltagerne,” siger Ulla Skov Aldahl, koordinator for ”Lær at tackle”-kurserne i Randers Sundhedscenter.

Der er to undervisere på kurset, og udover Pernille Møgelvang Dohn er det Lisbeth Hvid, som lider af kronisk depression.

Kurset er gratis og starter torsdag 26. januar 2017 i Randers Sundhedscenter. Forud for kurset er der en forsamtale med mulige deltagere for at sikre, at kursets form og indhold passer til borgeren.

Fakta om ”Lær at tackle”-kurser

  • LÆR AT TACKLE er selvhjælpskurser til mennesker med en langvarig sygdom – fysisk eller mental.
  • Kurserne bygger på viden om, at ens egen indsats og håndtering af sygdommen er af stor betydning for effekten af den behandling, man modtager.
  • På kurserne arbejder man også med at forebygge komplikationer.
  • Undervisningen ledes af to instruktører, hvoraf mindst én selv har langvarige helbredsproblemer tæt inde på livet.
  • Der findes fire kursusretninger; hhv. om kroniske smerter, angst og depression, kronisk sygdom og job og sygdom.
  • LÆR AT TACKLE udbydes af 67 danske kommuner.