Krisecenter får stor donation til ny gårdhave

Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 1.750.000 kroner, så Randers Krisecenter kan skabe en mere indbydende og brugbar gårdhave - til gavn for de kvinder og børn, der bor på centeret.

Et skitseudsnit af den nye gårdhave

13. januar 2017 - Oprettet af Christian Sloth Olesen

"Jeg er simpelhent så glad for, at det er lykkes Randers Krisecenter at få vores ansøgning om renovering af Randers Krisecenters gårdhave og udvikling af et udvendigt aktivitetsrum imødekommet af Den A.P. Møllerske Støttefond. Vi er meget taknemmelige og ser frem til de muligheder, som bevillingen giver, " siger Hanne Willemoes Knudsen, der er leder af Randers Krisecenter.

Mulighed for udendørs pusterum

Der kan i alt bo ni kvinder og 16 børn op til 18 år på Randers Krisecenter. Og krisecenteret har søgt Den A.P. Møllerske Støttefond om støtte til at renovere gårdhaven for at kunne give kvinder og børn mulighed for at opholde sig udendørs i indbydende rammer. Det er nemlig ikke alle familier, der bare kan gå en tur, mens de opholder sig på krisecenteret.

"Nogle af familierne kan, i perioder af opholdet, af sikkerhedsmæssige årsager kun i meget begrænset omfang færdes uden for krisecentret. Formålet med renoveringen af gårdhaven og et udvendigt aktivitetsrum er derfor også, at kvinder som børn kan få oplevelsen af et pusterum. Et sted, som er indbydende og hvor det æstetiske udtryk er i højsædet og samtidig rummer muligheder for leg og læring, " siger Hanne Willemoes Knudsen.

Mere opdelt og sansestimulerende have

Randers Krisecenter har været i dialog med landskabsarkitekt Helle Nebelong og arkitekt Søren Nørgaard fra SIGNATUR arkitekter om de ændringer, der skal laves i gårdhaven. Den vil blive ombygget, så der kommer flere forskellige rum sådan, at alle kan finde et trygt og godt sted at opholde sig. Samtidig vil der blive tilført en del nye materialer og planter.

"Haven skal tale til fantasien, kreativiteten og det legende i mennesket. Den skal bruges terapeutisk på forskellige måder og året rundt. Man skal kunne være aktiv, lege med sine børn, nusse om planter, plukke blomster eller ligge i en hængekøje og slappe af og lytte til havens lyde af rislende vand, fuglekvidren, insektsummen og vindens leg i trækronerne, " siger landskabsarkitekt Helle Nebelong.

Gårdhave er klar til sommer

Socialt udviklingscenter (SUS) vil lave erfaringsopsamling for at få beskrivelser af og kunne vurdere, hvad renoveringen betyder for både kvinder og børn.

Ombygningen af gårdhaven forventes at gå i gang i april og afsluttes, til ibrugtagning, medio juli. Enkelte træer plantes senere til efteråret, som er et optimal tidspunkt for denne type træer.