Provokerende begær på Randers Kunstmuseum

Den legendariske amerikanske kunstner Jenny Holzer og den anerkendte dansk-tyske kunstner Christian Lemmerz gentænker dødssynden: Begær. Udstillingen BEGÆR//LUST kan opleves på Randers Kunstmuseum i perioden 4. februar til 28. maj.

Christian Lemmerz - Eiszwillinge (detail) - 2013-15 - Statuario marble - 120 x 120 x 50 cm. Foto: Anders Sune Berg

25. januar 2017 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Som en del af udstillingsrækken ”De Syv Dødssynder” har Randers Kunstmuseum inviteret kunstnerne Jenny Holzer og Christian Lemmerz til at gentænke dødssynden begær eller lyst. Er begær en synd i dag, hvor den frie kærlighed længe har været højt besunget? Udstillingen tolker synden som intenst begær, en overdrevet og ukontrolleret seksuel besættelse, der kan føre til voldtægt, bestialitet og andre umoralske seksuelle handlinger. Jenny Holzer og Christian Lemmerz udforsker det indbyrdes forhold mellem begær, vold og aggression, mellem lyst og mord.

Om ”De Syv Dødssynder”

I den europæiske middelalder skabte man et hierarki over begrebet synd. De syv værste, de såkaldte dødssynder, var Hovmod, Grådighed, Vrede, Begær, Frådseri, Misundelse og Dovenskab. Mange vil i dag hævde, at religiøs synd er en antikveret forestilling, der ikke længere giver mening.  At det teologiske verdensbillede, arvesynden var forbundet med, ikke længere er gyldigt. Ikke desto mindre har de syv dødssynder stadig greb i os i dag og deres gyldighed debatteres offentligt. Er de fortsat syndige eller kan flere af synderne anskues som en form for senmoderne dyder? 

Syv forskellige kunstmuseer i Region Midtjylland - Randers Kunstmuseum, Skovgaard Museet i Viborg, Holstebro Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum, Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, Glasmuseet Ebeltoft og MUSE®UM i Skive – sætter i 2017 fokus på de syv middelalderlige dødssynder set fra et nutidigt perspektiv. Det sker gennem syv forskellige udstillinger, der kan opleves 4. februar – 28. maj 2017. Projektet er et af de største kunstprojekter under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017

Målet er at skabe rum for værdidebat og refleksion gennem kunstoplevelser af internationalt format.

De syv udstillinger omhandler hver sin dødssynd og tager afsæt i hver enkelt kunstners praksis og i museernes særegne samlinger.  Der arbejdes med maleri, installationskunst, skulptur, musik, scenografi og sociale interventioner og med forskellige materialer som marmor, blomster og glas. 

Aarhus 2017: Hvad foregår der i Randers - se det på www.2017iranders.dk