Randers-børn får økologi på menuen

Dagtilbud Sydvest i Randers Kommune satser på økologi i deres afdelinger med egen madproduktion. De gør de så godt at alle afdelingerne har opnået det økologiske spisemærke. Særligt hos Børnehuset Æblehaven i Hornbæk har økologien vundet indpas. Her er op mod 90 procent af den mad som serveres økologisk.

20. september 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Samtidig med at flere og flere børnehaver og vuggestuer får madordninger stiger forventningerne og kravene fra forældrene til den mad, som deres børn for serveret i institutionen. Hos Børnehuset Æblehaven har man i de sidste par år oplevet en stigende efterspørgsel på økologiske fødevarer. En efterspørgsel som også har bredt sig til andre afdelinger hos Dagtilbud Sydvest.

”Forældrene er i dag meget fokuseret på om deres børn får sund økologisk mad uden pesticider og andre affaldsstoffer. Det har fået os til at gå mere og mere over til økologi, ” fortæller Pædagogisk leder i Børnehuset Æblehaven, Jeanette Nørager.

Hos Børnehuset Æblehaven har de ligefrem Økologisk Landsforening og Fødevarestyrelsens certifikat på at 60-90 procent af børnenes mad er økologisk. Leder af køkkenet, Lene Schou, bærer det synlige bevis på sit tøj, det Økologisk Sølv-spisemærke. En anerkendelse som langt fra kun er til pynt.

”Vi skal fører nøje økologi-regnskab med både indkøb og den daglige madlavning, som vi skal sende ind som dokumentation. Alt fra eksempel frugt, mælk og kornprodukter er købt økologisk. Franskbrød og boller bager vi selv og kan 100 procent stå inde for ingredienserne, ” fortæller Lene Schou.

Janni Walker er mor til en pige på fire år, der er en af i alt tyve børn i Æblehavens naturgruppe Troldebo i Fladbro Skov.

”Vi spiser selv så vidt muligt økologisk derhjemme. Der er en stor tryghed i at vide at min datter får mad af høj kvalitet uden sprøjtrester. Det gavner både hendes sundhed og miljøet,” forklarer Janni Walker.

Mens Børnehuset Æblehaven har modtaget det Økologiske Sølv-Spisemærke har de andre afdelinger i Dagtilbud Sydvest opnået Bronze-mærket, som bevis for at op til 60 procent af madlavningen er økologisk.

”Det er vi som helhed i Dagtilbud Sydvest ganske godt tilfreds med på nuværende tidspunkt, taget i betragtning af, at det også er mere resursekrævende at servere certificeret økologisk mad,” slutter Jeanette Nørager.