En mindeværdig huskedag i Randers

Hvis man var til stede på Rådhustorvet i Randers onsdag d. 21. september 2016 og hørte godt efter, så kan man nu ifølge Peter Lund Madsen bestå en eksamen i medicinsk neurofysiologi ved det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet. Udover det humoristiske foredrag om hjernen og demens, bød den solbeskinnede eftermiddag på friskbrygget kaffe, lækre huskekager, en sød hund og et indblik i kommunens og foreningers tilbud til mennesker med demens og deres pårørende.

22. september 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Du er aldrig alene med demens. Det var det det vigtigste budskab fra Randers Kommune til Huskedagen 2016.

”Det gælder både mennesker med demens og deres pårørende – ingen skal føle, at de er alene med demens, og derfor markerede vi blandt andet Huskedagen med at informere om, hvilke tilbud man kan benytte sig af i Randers Kommuner,” siger formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Leif Gade.

Der er Alzheimerforeningen, der står bag initiativet, og Randers Kommune bakkede op med et stort arrangement på Rådhustorvet med fornemt besøg fra kendishjerneforsker Peter Lund Madsen.

Han lagde blandt andet vægt på, at man så tidligt som muligt skal finde ud af det, hvis man har demens. Det giver bedre mulighed for behandling. Desuden gav han fire gode råd til, hvordan man forebygger den livsstilsrelaterede demenssygdom vaskulær demens.

Sådan forebygger du demens

Fire gode råd fra Peter Lund Madsen

1. Gør som lægen siger!

”Det er kedeligt, ja, men meget effektivt!” fastslog hjerneforskeren.

2. Hold hjernen i gang!

”Den gode nyhed er, at det mest effektive i denne sammenhæng IKKE er at løse Soduko og lære franske verber – man holder bedst hjernen i gang ved at være social med mennesker, man holder af – omkring aktiviteter, man godt kan lide.”

3. Hold kroppen i gang!

”Motion – beskrevet som voldsomme bevægelser af større muskelgrupper,” sagde Peter Lund Madsen og så selv helt skræmt ud ved tanken.

4. Sov godt!

”Alle søvnens faser har meget væsentlige funktioner for hjernen – i den dybe søvn genopbygges hjernen.”


Besøgshunden Charlie er fast medlem af gruppen ”Aktivt Fællesskab” for yngre demente. Læs mere om tilbuddet her.

Mange borgere støttede Alzheimerforeningen ved at købe en huskekage. Kaffen var gratis. 

”Vores ambition er at skabe mulighed for et bedre liv med demens, hvor personer med demens og deres pårørende oplever at have den tryghed, at de aldrig er alene med deres udfordringer,” sagde formanden for Sundheds- og ældreudvalget Leif Gade, da han åbnede arrangementet. 


Rådhustorvet var velbesøgt, da Huskedagen 2016 blev markeret i Randers. 


Hjerneforsker Peter Lund Madsen berigede gæsterne på Rådhustorvet med viden om hjernen og demens – pakket smukt ind i humoristiske vinkler, der gentagne gange fik tilhørerne til at bryde sammen af latter på trods af det alvorlige emne. 


Mandehjernen er større end kvindehjernen, afslørede Peter Lund Madsen – og skyndte sig at forsætte, at man selvfølgelig korrigerer i forhold til muskelmasse, hvilket resulterer i, at kvindehjernen faktisk er marginalt større: ”Ellers turde jeg selvfølgelig ikke stå her helt ubeskyttet og sige sådan noget,” understregede hjerneforskeren med et skævt smil.


Randers Sundhedscenter var til stede og tilbød at måle borgernes bodyage. Forskning viser, at cirka 25 procent af demenstilfælde kan forebygges med en sund livsstil og ved at holde hjernen i gang. 


Der blev solgt 700 huskekager til arrangementet, og overskuddet går til Alzheimerforeningen. 


Det er lidt svært at vurdere, hvem der var mest populær – den lækre golden retriever Charlie eller den kendte og humoristiske hjerneforsker, Peter Lund Madsen. Charlie fik flest klap og kys og kram, men det ville umiddelbart også være underligt, hvis det var omvendt …